Ommedracht IJsselstein
Land / gebied: Nederland (IJsselstein) (Katholieken)
Soort: Processie
NederlandChristendom Ommedracht O.L.V. van Eiteren. De Ommedracht IJsselstein wordt ieder jaar gehouden op de vierde zondag in juni. In 2024 vindt de Ommedracht O.L.V. van Eiteren plaats op zondag 23 juni.

Maria van EiterenIn het jaar 1310 werd het beeldje van Maria gevonden door slootgravers in het buurtschap Eiteren. Zij gaven het beeldje aan de pastoor van IJsselstein, die het in zijn parochiekerk plaatste. Daar verdween het enkele malen, om steeds op de oorspronkelijke plek teruggevonden te worden. Het was duidelijk: Maria wilde op deze plek vereerd worden.

Dankzij vrome vrouwen uit IJsselstein kwam het beeldje in een klooster van de zusters terecht. Op een gegeven moment herstelde een ernstig zieke zuster wonderbaarlijk nadat het Mariabeeldje bij haar was gebracht. Aan haar naam 'Maria van Eiteren' voegden de zusters dan ook 'Hulp in Nood' toe.

In 1936 komt het Mariabeeldje weer 'thuis' in de parochiekerk te IJsselstein. Sindsdien vindt er in IJsselstein elk jaar op de vierde zondag in juni de Ommedracht van O.L.V. van Eiteren plaats. In de Ommedracht, waarin men in historische kledij loopt, wordt de schrijn met het oorspronkelijke beeldje meegedragen. In de Ommedracht lopen ook veel pelgrims mee.

Vroeger liep men de Ommedracht op Sint Jan (24 juni).

In de jaren '70 van de vorige eeuw werd de parochiekerk gerestaureerd en werd deze verheven tot basiliek. Maria van Eiteren heeft in haar kapel in de basiliek een mooie plek gevonden.