Onafhankelijkheidsdag Sri Lanka
Land / gebied: Sri Lanka
Soort: Nationale feestdag
Sri Lanka Nationale Dag. Op 4 februari wordt in Sri Lanka de onafhankelijkheid van 1948 gevierd met een officiële vrije dag. Het is de nationale dag van de eilandstaat in de Indische Oceaan.

De viering gaat gepaard met veel pracht en praal. De president houdt een toespraak. Parades en culturele optredens benadrukken op deze dag de nationale eenheid van het land. Ook worden er speciale religieuze ceremonies gehouden, waarbij er gebeden wordt voor welvaart en vrede.

Het eiland Ceylon (het huidige Sri Lanka) werd in de 16e en 17e eeuw gekoloniseerd door Portugal en Nederland. In 1802 werd het een Britse kroonkolonie. Het eiland werd onafhankelijk onder de naam Dominion Ceylon op 4 februari 1948. In 1972 werd de naam veranderd in Sri Lanka.

Een feestdag in Sri Lanka.