Setsubun
Land / gebied: Japan
Japan De laatste dag van de winter, het begin van de lente in Japan. Jaarlijks gevierd op 3 februari. Deze dag maakt deel uit van het lentefestival en markeert het einde van de winter.

Om de lente goed in te zetten, probeert men met geroosterde sojabonen de demonen te verjagen en het geluk in huis te halen. Op 'Setsubun' eet iedere persoon evenveel bonen als hij of zij jaren oud is. Men gelooft dat het eten van sojabonen de kwade geesten, die ongeluk en ziekten veroorzaken, zal verdrijven. In sommige regio's eet men één sojaboon voor elk jaar van zijn leven plus nog één voor het komende jaar.

'Setsubun' betekent letterlijk "deling van het seizoen" en kan worden gebruikt om de laatste dag van een seizoen aan te geven. Meestal verwijst 'Setsubun' naar de laatste dag van de winter in Japan (3 februari).

In China markeert 4 februari het begin van de lente (Li Chu'un).

Een feestdag in Japan.