Imbolc
Religie: Natuurgodsdienst
Imbolc (of Oimelc) wordt ook wel het ploeg- en zaaifeest genoemd en is een heidens zuiveringsfeest.

Nu nog is het bij sommigen traditie om in februari een grote schoonmaak te houden. Alle Midwinterversieringen moeten het huis uit zijn, want we doen afstand van de winter en maken ons klaar voor de lente. "Februa" (uit februari) is ook het Latijns voor zuivering.

Na de winter worden de akkers weer vruchtbaar gemaakt, met behulp van de Godin. Een beeldje van de Godin werd rondgedragen en ondergedompeld in water om te reinigen en vruchtbaar te maken, zodat de Godin de aarde reinigt en opnieuw vruchtbaar maakt voor een goede oogst. Later werd een beeld van Maria rondgedragen.

Imbolc betekent in of om de buik. Om de buik lijkt de meest logische vertaling, omdat men vroeger driemaal ritueel om de akker heen ploegde. De akker werd gezien als de moedergodin zelf.

Imbolc feest wordt veelal in verband gebracht met de Keltische (Ierse) Godin Brigid, het wordt dan ook vaak gezien als een Keltisch feest. Brigid is een vuurgodin, vruchtbaarheidsgodin en de Godin van de inspiratie /poëzie. In de Brigittatempel van Kildare werd een 'eeuwig' vuur ter ere van haar brandende gehouden door negentien maagdelijke priesteressen. Brigid is later 'opgenomen' in het christelijke geloof (als vroedvrouw van Maria of in andere verhalen als dochter van een druïde en zich door Saint-Patrick liet bekeren). Bij de Germanen stond de moedergodin Nerthus centraal.

Oimelc kan worden vertaald als schapenmelk, en zou dusdanig verwijzen naar de geboorte van lammeren in het voorjaar, waardoor de productie van schapenmelk weer op gang komt.

Het is gebruikelijk om bij Imbolc een kruis, 'Brigid's Cross', te maken van het laatste graan. Dit kruis hangt het hele jaar in huis, tot er het volgende jaar een nieuwe wordt gemaakt. Het kruis activeert de levenskracht van het graan.

Een ander gebruik bij Imbolc is het maken van een graanpoppetje. Deze graanpoppetjes worden gebruikt om te voorspellen hoe de oogst gaat worden.