woensdag 4 augustus 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van de Tibetaanse Slavenemancipatie
Datum:
jaarlijks op 28 maart

Dag van de Tibetaanse Slavenemancipatie

Datum: maandag 28 maart 2022
Land / gebied: Tibet
Tibet De 'Slavenemancipatiedag' of 'Dag van de Tibetaanse Slavenemancipatie' is een herdenkingsdag op 28 maart die het parlement van China in 2009 instelde en sindsdien jaarlijks in de Volksrepubliek China (en Tibet) wordt gevierd.

Volgens China maakte het Volksbevrijdingsleger op 28 maart 1959 een einde aan de 'feodale onderdrukking' en de 'religieuze dictatuur' (theocratie van de lama's) in de Tibetaanse Autonome Regio.

Op 19 januari 2009 presenteerden de parlementsleden van de Communistische Partij in Tibet de feestdag en stemden unaniem in met de officiële feestdag.

De 'Slavenemancipatiedag' is in het Westen controversieel. De Verenigde Naties, het Amerikaans Congres, het Europees Parlement en veel niet-gouvernementele organisaties veroordeelden het optreden van China in Tibet.

Jaarlijks wordt de opstand in Tibet van 1959 herdacht door Tibetanen die het Chinese bestuur niet als een bevrijding zagen, tijdens de Dag van de Tibetaanse Opstand op 10 maart.

Een feestdag in China, Tibet.

Zie ook

Actueel

Komende feesten