zondag 16 januari 2022

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Vaderdag
Datum:
jaarlijks op 5 juni

Vaderdag

Datum: zondag 5 juni 2022
Land / gebied: Denemarken
Denemarken Elk jaar viert Denemarken op 5 juni Vaderdag. Om op deze datum Vaderdag te vieren, was het oorspronkelijke idee van de Amerikaanse Sonora Smart Dodd, die begin twintigste eeuw Vaderdag introduceerde. De geboortedag van haar eigen vader (5 juni) leek haar het beste moment om alle vaders te eren. De Verenigde Staten besloten echter Vaderdag iedere derde zondag in juni te laten plaatsvinden.

Toen Vaderdag in de jaren '30 van de vorige eeuw in de Scandinavische landen werd ingevoerd, koos men in eerste instantie voor de datum van 5 juni. Noorwegen, Zweden en Finland verplaatsten echter al snel de viering van Vaderdag naar de tweede zondag in november. Denemarken hield vast aan de oorspronkelijk beoogde datum: 5 juni.

Deze dag is tevens de nationale dag van Denemarken: Grundlovsdag (Dag van de Grondwet).

In buurland Duitsland vindt Vaderdag op de datum van Hemelvaartsdag plaats. Nederland volgt de Amerikaanse traditie (derde zondag in juni).

Een feestdag in Denemarken.

Verder lezen

Zie ook

Actueel

Komende feesten