Vaderdag
Land / gebied: Denemarken
Denemarken Elk jaar viert Denemarken op 5 juni Vaderdag. Om op deze datum Vaderdag te vieren, was het oorspronkelijke idee van de Amerikaanse Sonora Smart Dodd, die begin twintigste eeuw Vaderdag introduceerde. De geboortedag van haar eigen vader (5 juni) leek haar het beste moment om alle vaders te eren. De Verenigde Staten besloten echter Vaderdag iedere derde zondag in juni te laten plaatsvinden.

Toen Vaderdag in de jaren '30 van de vorige eeuw in de Scandinavische landen werd ingevoerd, koos men in eerste instantie voor de datum van 5 juni. Noorwegen, Zweden en Finland verplaatsten echter al snel de viering van Vaderdag naar de tweede zondag in november. Denemarken hield vast aan de oorspronkelijk beoogde datum: 5 juni.

Deze dag is tevens de nationale dag van Denemarken: Grundlovsdag (Dag van de Grondwet).

In buurland Duitsland vindt Vaderdag op de datum van Hemelvaartsdag plaats. Nederland volgt de Amerikaanse traditie (derde zondag in juni).

Een feestdag in Denemarken.