Vasten 3 Tisjri (Tzom Gedaliah)
Land / gebied: Wereld (Joden)
Soort: Vasten
Religie: Jodendom
Jodendom 3 Tisjri. De 'Vastendag van Gedalia' (ook: Tzom Gedaliah) is een Joodse gedenkdag waarop vanaf zonsopkomst tot zonsondergang wordt gevast om de moord op Gedalia, de gouverneur van Juda, te betreuren.

Zijn dood betekende het einde van de Joodse autonomie en werd voorafgegaan door de verwoesting van de Eerste Joodse Tempel (in 587 v. Chr. door de Babyloniërs).

Tisja Beav is de rouwdag van het jodendom waarop primair de vernietiging van de Tempel wordt herdacht. Daarnaast zijn er nog drie andere vastendagen ingesteld: 10 Tevet, 17 Tammoez en 3 Tisjri.

Als Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) op donderdag en vrijdag valt, wordt het vasten uitgesteld tot zondag (4 Tisjri), aangezien er niet gevast mag worden op zaterdag (behalve met Jom Kipoer).

Een feestdag in Israël.