Venerdì 17
Land / gebied: Italië
Italië In Italië is niet vrijdag de dertiende, maar juist vrijdag de zeventiende een ongeluksdag.

Waarom is 17 een ongeluksgetal?
  • In het oude Griekenland werd het getal 17 al door Pythagoras verafschuwd, omdat het precies tussen de mooie getallen 16 (4x4, omtrek en oppervlak van een vierkant) en 18 (2x3x3, omtrek en oppervlak van twee vierkanten) ligt.
  • Op de 17e dag van de tweede maand begon volgens het Oude Testament de zondvloed (Genesis 7, vers 11: 'In het zeshonderdste jaar van Noachs leven, op de zeventiende dag van de tweede maand, braken alle bronnen van de machtige oervloed open en werden de sluizen van de hemel opengezet').
  • In het oude Rome werd op de graven VIXI ('vissi' - 'ik woonde', oftewel 'ik ben dood') geschreven, een anagram van XVII, het getal 17 in Romeinse cijfers. Zeventien werd dus in verband gebracht met de dood.

• Er is zelfs een speciaal woord voor: 'eptacaidecafobia' - van het Griekse 'ἑπτακαίδεκα' (17) en 'φόβος' (angst) - 'angst voor het getal 17'.

Waarom is zeventien juist in combinatie met vrijdag verschrikkelijk? Volgens de Bijbel werd Jezus op een vrijdag gedood (Goede Vrijdag).

Alleen in Italië is vrijdag de 17e een ongeluksdag. In West-Europa en Angelsaksische landen is het vrijdag de 13e. In Spanje, Griekenland en Zuid-Amerika is juist dinsdag de 13e een ongeluksdag.

In Italië is 17 november ook de Dag van de Zwarte Kat.

Een feestdag in Italië.