zaterdag 26 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.


Zondag 8 december 2019

Adventstijd (1 t/m 24 december).


Datum: zondag 8 december 2019
Land / gebied: Wereld
Soort: Herdenkingsdag

Elke tweede zondag in december wordt 'Wereldlichtjesdag' gehouden. Op deze dag, om 19:00 uur 's avonds, steken mensen over de hele aarde kaarsjes aan ter nagedachtenis aan, op welke wijze dan ook, overleden kinderen.

Wereldlichtjesdag
De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben, en daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet.


Datum: zondag 8 december 2019
Land / gebied: Wereld (Katholieken)
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

De Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma van de Rooms-katholieke Kerk dat op 8 december met een hoogfeest gevierd wordt. Het dogma bevestigt de bijzondere status van Maria door vast te stellen dat zij ter wereld kwam zonder door de erfzonde te zijn belast.

Maria werd met een onbevlekte ziel ontvangen in de schoot van haar moeder. Op haar ziel werd door God reeds tevoren de zuiverende werking van de toekomstige verlossing door haar zoon Jezus Christus toegepast.

Een officiële feestdag (vrije dag) in o.a. Italië, Spanje, Portugal, Oostenrijk en delen van Zwitserland.


Datum: zondag 8 december 2019
Land / gebied: Zuid-Oost Azië (Boeddhisten)
Religie: Boeddhisme (Mahayana)

Verlichting van Boeddha (Bodhi Dag)Bodhi Day. Een jaarlijks terugkerend feest van de Mahayana-boeddhisten op 8 december. Herdenking dat Boeddha onder een vijgenboom - een zogenaamde ficus religiosa - het ware inzicht, de verlichting, kreeg. Een dergelijke boom wordt door de boeddhisten "bodhi-boom" (boom van de verlichting) genoemd.

Op 8 april wordt de geboorte van Boeddha herdacht en op 15 februari zijn sterfdag.


Datum: zondag 8 december 2019
Land / gebied: Wereld (Christenen)
Soort: Kerkelijk
Religie: Christendom

Tweede adventszondag. De Advent is de tijd van voorbereiding op het kerstfeest; de tijd waarin de komst en wederkomst van Jezus Christus wordt verwacht. Omdat het Latijnse woord voor 'komst' of 'het komen' 'adventus' is, worden de vier weken vóór Kerstmis 'Advent' genoemd.


Datum: zondag 8 december 2019
Land / gebied: Noord-Macedonië
Soort: Nationale feestdag (Heiligendag)
Religie: Christendom (Orthodox Christendom)

St. Kliment OhridskiDe Orthodoxe Kerk viert jaarlijks op 8 december de naamdag van Sint Clemens van Ohrid, de beschermheilige van Noord-Macedonië. 'St. Kliment Ohridski' is sinds 2007 een nationale feestdag (vrije dag) voor de Macedoniërs.

Er worden culturele activiteiten georganiseerd en onderscheidingen uitgereikt aan mensen die een belangrijke bijdrage op het gebied van kunst, cultuur of sport hebben geleverd (Sint Clemens Award).


Datum: zondag 8 december 2019
Land / gebied: Wereld (Sjiieten)
Religie: Islam (Sjiisme)

10 Rabi' al-Akhir. Imam Hasan al-Askari (De bewoner van een garnizoen) is de elfde imam van de alevitische en de meeste sjiitische moslims, de Twaalvers. Hij werd geboren op 10 Rabi' al-Akhir 232 van de islamitische jaartelling dat gelijk staat aan 4 december 846 van de westerse kalender.


Datum: zondag 8 december 2019
Land / gebied: Panama
Soort: Nationale feestdag

Nationale feestdag. Tevens de viering van Maria Onbevlekte Ontvangenis. Op 8 december wordt in Panama Moederdag gevierd met een officiële vrije dag. Moeders krijgen bloemen en cadeautjes.


Datum: zondag 8 december 2019
Land / gebied: Paraguay (Caacupé)
Soort: Bedevaart
Religie: Christendom (Rooms-Katholicisme)

Op 8 december wordt in Paraguay de dag van de Virgen van Caacupé gevierd. Valt samen met Maria Onbevlekte Ontvangenis.


Datum: zondag 8 december 2019
Land / gebied: Albanië
Soort: Nationale feestdag

Ter herinnering aan de studentendemonstraties van december 1990 is 'Dita Kombëtare e Rinisë' (Nationale Jongerendag) ieder jaar 8 december een nationale feestdag in Albanië.


Datum: zondag 8 december 2019
Land / gebied: Oezbekistan

Op 8 december 1992 nam het Oezbeekse parlement een nieuwe grondwet aan waardoor Oezbekistan een Presidentiële Republiek werd.


Datum: zondag 8 december 2019
Land / gebied: Guam
Soort: Nationale feestdag

Our Lady of Camarin Day. Jaarlijks op 8 december - gelijktijdig met Maria Onbevlekte Ontvangenis - ter ere van de beschermheilige van Guam en de Noordelijke Marianen.


Datum: zondag 8 december 2019
Land / gebied: Noordelijke Marianen
Soort: Nationale feestdag

Jaarlijks op 8 december is de 'Dag van de Grondwet' (Constitution Day) een nationale feestdag in de Noordelijke Marianen.


Datum: zondag 8 december 2019
Land / gebied: Falklandeilanden

Battle of the Falklands Day. Jaarlijks op 8 december.


8 december is de 342ste dag van het jaar (de 343ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 23 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1966 Theo Maassen
  • 1966 Sinéad O'Connor
  • 1953 Kim Basinger
  • 1944 George Baker
  • 1943 Jim Morrison
Komende feesten