Dag van Nationale Rouw

Land / gebied: Nederland
Soort: Herdenking
Nederland
LET OP: Dit is geen feestdag, maar een herdenkingsdag!

Woensdag 23 juli 2014 is in Nederland een officiële dag van nationale rouw. Nederland rouwt voor de 298 mensen die omkwamen bij de vliegtuigramp in Oekraïne (vlucht MH17). Op overheidsgebouwen hangt de vlag halfstok, er worden klokken geluid en er wordt stilte in acht genomen.

De klokken luiden onder meer kort voor de eerste vliegtuigen met slachtoffers landen in Eindhoven, ongeveer om 16:00 uur. Daarna volgt een minuut stilte. In Eindhoven zijn nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en vice-premier Asscher aanwezig. Ook zullen vertegenwoordigers van landen van de slachtoffers en andere hoogwaardigheidsbekleders de herdenking bijwonen.

Een officiële dag van nationale rouw komt zelden voor. De laatste keer dat er in Nederland een dag van nationale rouw werd afgekondigd, was in 1962. Nederland herdacht toen de dood van koningin Wilhelmina. Herdenkingsmomenten zijn er wel, maar die zijn officieus. Voorbeelden daarvan zijn de herdenking van de treinramp bij Harmelen, de Watersnoodramp of voor de slachtoffers van de vliegtuigen die op 11 september de Twin Towers invlogen.

Een herdenkingsdag in Nederland.