Arubadag
Land / gebied: Aruba
Soort: Nationale feestdag
Aruba Dag van het Volkslied en de Vlag (Dia di Himno y Bandera). De vlag van Aruba werd officieel in gebruik genomen op 18 maart 1976, samen met het officiële volkslied, de 'Aruba Dushi Tera', omdat Nederland op die datum in 1948 Aruba het recht toekende om zelfstandig te worden binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Arubadag
Arubadag is de dag dat de Arubanen in Nederland hun eigen "Dia di Himno y Bandera" vieren (Dia di Himno y Bandera=Dag van het Volkslied en de Vlag). Op 18 maart, een Nationale Feestdag op Aruba, wordt op Aruba gevierd dat het eiland Aruba zijn eigen volkslied en vlag heeft.

Het was dan ook een emotioneel moment toen het Volkslied, de Vlag en het Nationale Wapen officieel geïntroduceerd werd aan het Arubaanse volk in het Wilhelmina Stadion te Dakota Aruba. Terwijl de Arubaanse vlag voor het eerst werd gehesen in het Wilhelmina Stadion, werd de compositie van Padu Lampe en wijlen Rufo Wever "Aruba Dushi Tera" voor het eerst gezongen als zijnde het Arubaanse Volkslied. Het Arubaanse volk was dan ook massaal aanwezig om de Vlag en het Volkslied zijn eer te geven.

Arubadag zoals wij die vandaag kennen
In de periode die daar voorafging hebben velen Arubanen zowel op Aruba alsmede in Nederland hun steentje bijgedragen. De Arubadag zoals wij die hedendage kennen, werd in 1982 weer opgepakt door andere groepen Arubanen. Ook namen zoals Edwin Illidge (voormalig eigenaar van "Hooiberg Restaurant/Dancing te Rotterdam) en stichting C.A.R. en de laatste jaren het Arubahuis te Den Haag, waarvan diverse medewerkers onder leiding van mevrouw Nuris Dabian er voorzorgen dat de Arubaanse gemeenschap te Nederland hun "Dia di Himno y Bandera" kunnen vieren.

De eerste Arubadag
De allereerste Arubadag echter gaat veel verder terug, en wel op 6 juni 1976. Het was in 1976 dat een groep Arubanen onder leiding van Mevrouw Rosinda "Dechi" Langedijk Thijssen (Tevens de oprichtster van de "Vereniging Aruba Isla Di Oro") het initiatief nam om de eerste Arubadag te organiseren. Mevrouw R. Dechi Langedijk Thijssen was op dat moment geen onbekende met de strijd van Aruba voor zijn Status Aparte. Al diverse malen had zij bijeenkomsten georganiseerd met vele Arubanen in Nederland, zij bestookte tevens de toenmalige leden van het Nederlandse Kabinet met verschillende en vaak vurige brieven waar zij haar pleidooi hield voor de strijd van Aruba (Onder leiding van wijlen Gilberto (Betico) F. Croes) en waar zij welkomstcomités verzorgde om G.F. Croes en delegatie te verwelkomen op Schiphol te Nederland. Omstreeks 7 februari 1976 plaatste mevrouw R. "Dechi" Langedijk Thijssen een advertentie in o.a. de Nederlandse krant "Trouw" om Arubanen op te roepen om op 8 februari naar het Congresgebouw te Den Haag te gaan om daar de delegatie onder leiding van wijlen Betico Croes te ondersteunen. Deze was in Nederland om het toenmalig kabinet Den Uyl te overtuigen van het recht van Aruba op eigen zelfstandigheid. Hieraan gaven velen Arubanen massaal gehoor.

Het werd dan ook een groot succes en in een daaropvolgende advertentie waar mevrouw R. "Dechi" Langedijk Thijssen haar dank gaf aan de grote opkomst van de Arubaanse gemeenschap. Hier gebruikte zij al het woord Arubadag, die zij ook zou gebruiken bij haar eerste Arubadag viering te Amsterdam.

Zij was aanwezig op Aruba op 18 maart 1976 toen de Vlag voor het eerst gehesen werd en het Volkslied gepresenteerd werd. Bij terugkomst in Nederland, plande zij de eerste Arubadag voor zondag 6 juni 1976.

Hoe werden de Arubanen op de hoogte gesteld
Door middel van advertenties in de Nederlandse krant wist ze de Arubaanse gemeenschap in Nederland op de hoogte te brengen van de viering van de 1e Arubadag. Gezien het feit dat mevrouw "Dechi" Thijssen geen onbekende was in de Arubaanse gemeenschap, verspreidde het nieuws zich al heel snel. Zoals ze in goed criollo op Aruba zeggen;"Un boca bisa otro".Deze eerste Arubadag was dan ook een bijzondere en unieke ervaring voor een ieder die daar aanwezig was.

Waar werd de eerste Arubadag gehouden?
Allereerst was er de locatie: Het buurtcentrum Hofgeest te Amsterdam Zuidoost.

Op die eerste Arubadag werd er geen entreeprijs gevraagd. Al het eten en drinken was vrij verkrijgbaar op kosten van de groep Arubaanse vrijwilligers onder leiding van mevrouw R. Langedijk Thijssen.

Mevrouw R. Langedijk Thijssen gaf een openingsspeech en daarna werd het volkslied vertolkt door de heer Pedro Croes op zijn gitaar waarbij de rest van de aanwezigen uit volle borst meezongen. Al met al een gezellige dag en de voorloper van de Arubadag zoals wij die vandaag de dag vieren.

Dankzij vele andere Arubanen die in 1982 de draad oppakte door opnieuw een Arubadag te organiseren en dankzij de inzet van het Arubahuis die in de daaropvolgende jaren veel tijd en energie instaken, kunnen de Arubanen de dag van vandaag hun eigen "Dia di Himno y Bandera" vieren. Oftewel Arubadag!

Maar laten we vooral niet de pionier vergeten, mevrouw Rosinda "Dechi" Langedijk Thijssen die de eerste Arubadag organiseerde en als eerste de naam Arubadag gebruikte om de dag aan te duiden dat Arubanen in Nederland hun eigen Vlag en Volkslied kunnen vieren.

ArubadagDe Arubaanse vlag heeft vier kleuren: geel (Bunting Yellow heet de exacte kleur), blauw (Larkspur Blue, ook wel VN-blauw genoemd), rood (Union Jack Red) en wit. Iedere kleur heeft een eigen betekenis:
- blauw staat voor de zee die Aruba omringt;
- geel is de kleur van overvloed en vertegenwoordigt Aruba’s goud-, aloë- en olie-industrie, zowel in het heden als in het verleden;
- rood verwijst naar de liefde die alle Arubanen voor hun eiland voelen en is ook de kleur van de voormalige Braziliaanse houtindustrie;
- wit weerspiegelt zowel de hagelwitte stranden als de zuivere aard van de Arubanen, die zich inzetten voor gerechtigheid, orde en vrijheid.

De symbolen in de vlag zijn een rode ster en twee gele strepen. Vertegenwoordigers van meer dan veertig landen zijn naar Aruba geëmigreerd. De ster duidt het eiland aan, omgeven door een schitterend blauwe zee. De horizontale gele strepen staan voor de vrije en onafhankelijke positie van Aruba binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

18 maart is een nationale feestdag. Op deze 'Dag van de Vlag en het Volkslied', viert Aruba ieder jaar de betekenis van de vlag en het volkslied.

Een feestdag in Aruba, Nederland.