Bevrijdingsdag (Dita e Çlirimit)
Land / gebied: Albanië
Soort: Nationale feestdag
Albanië Jaarlijks op 29 november is 'Bevrijdingsdag' (Dita e Çlirimit) een nationale feestdag in Albanië, ter herinnering aan de bevrijding van de nazi-bezetting van het land tijdens de Tweede Wereldoorlog op 29 november 1944.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd Albanië bezet door eerst Italië en later Duitsland. Tijdens deze bezettingsperiode werden de Albanese grenzen verlegd om Kosovo en de Albanese delen van Macedonië en Montenegro, evenals een deel van Noord-Griekenland te besturen vanuit Tirana. In 1946 riepen de Partizanen de (communistische) Volksrepubliek Albanië uit, ditmaal met de oude Albanese grenzen.

Een dag eerder - op 28 november - wordt in Albanië de Onafhankelijkheidsdag (Dita e Pavarësisë) gevierd. Albanezen hebben dus twee officiële vrije dagen achter elkaar.

Een feestdag in Albanië.