Bounty Day
Land / gebied: Pitcairneilanden
Soort: Nationale feestdag
Pitcairneilanden Op de Pitcairneilanden (Pitcairn Islands) wordt ieder jaar op 23 januari 'Bounty Day' gevierd ter herinnering aan de muiterij op de Bounty van 1789-1790. Op 23 januari 1790 werd het koopvaardijschip HMS Bounty in brand gestoken nadat de muitende bemanning besloten had zich te vestigen op de Pitcairneilanden. Op 'Bounty Day' wordt een zelfgemaakte replica van het schip door de eilanders verbrand.

Bounty Day
Alle bewoners van Pitcairn (het enige bewoonde eiland van de vijf) stammen af van de bemanningsleden van de HMS Bounty. Op dit moment (2024) tellen de Pitcairneilanden ca. 50 inwoners.

Op 23 december 1787 voer de HMS Bounty uit vanuit Engeland om broodvruchtplanten op te halen op Tahiti en deze te vervoeren naar West-Indië. Tot aan Tahiti verliep de reis zonder noemenswaardige problemen en op 26 oktober 1788 bereikte het schip het eiland. Bijna een half jaar later, op 4 april 1789, werd de terugreis aanvaard.

Bounty Day
Op 28 april brak de muiterij uit en werd kapitein Bligh gedwongen in een sloep te stappen. Bij de muiterij werd geen noemenswaardig geweld gebruikt en er vloeide geen druppel bloed. Toch wist de bemanning van de Bounty dat ze nu vogelvrij waren en sloegen op de vlucht. De muiters hebben eerst geprobeerd zich op het eiland Tubuai te vestigen. Dit leidde echter tot gevechten met de lokale bevolking en men zag zich gedwongen om weer te vertrekken. Vervolgens werd Tahiti opnieuw bezocht, maar dat was geen veilige vluchtplaats en op 22 september 1789 lichtte de Bounty weer het anker.

Bounty DayNa een lange zwerftocht werd uiteindelijk het eiland Pitcairn ontdekt. Het bleek verkeerd op de kaart te staan, dus dit leek een goede plek om onder te duiken. Bovendien was het onbewoond en lag het niet in de buurt van de scheepsroutes. Nadat werd aangelegd op de plek die later 'Bounty Bay' zou heten, werd het schip leeggehaald en op 23 januari 1790 in brand gestoken zodat het niet meer gevonden kon worden.

Achttien jaar later - in 1808 - werd Pitcairn opnieuw ontdekt. De laatst overlevende muiter, John Adams, werd er aangetroffen met negen vrouwen en 23 kinderen. Hij werd niet gearresteerd en kreeg in 1825 officieel gratie. De muiterij op de Bounty is een inspiratiebron voor veel boeken en films, o.a. 'Mutiny on the Bounty' (1935, met Charles Laughton en Clark Gable), 'Mutiny on the Bounty' (1962, met Marlon Brando) en 'The Bounty' (1984, met Anthony Hopkins en Mel Gibson).

In 1838 werd Pitcairn een kolonie van het Britse Rijk. Vandaag de dag valt het eiland nog steeds onder de Britse kroon. Het heeft echter bijna volledig zelfbestuur, een parlement en een hooggerechtshof. Vanwege het lage inwonersaantal wordt het ook wel gezien als het kleinste land ter wereld.

Bounty Day
Op het ten noorden van Nieuw-Zeeland gelegen Norfolkeiland wordt op 8 juni ook Bounty Day gevierd.