zaterdag 19 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Cinco de Mayo
Datum:
jaarlijks op 5 mei

Cinco de Mayo

Datum: woensdag 5 mei 2021
Land / gebied: Mexico
Mexico Cinco de Mayo ('vijf mei') is een feestdag in Mexico die - de naam zegt het al - op 5 mei gevierd wordt.

Cinco de Mayo herinnert aan 5 mei 1862, de dag waarop Mexico een Frans leger versloeg in de Slag bij Puebla. President Benito Juárez verklaarde vier dagen later dat 5 mei voortaan een nationale feestdag zou zijn.

Cinco de MayoCinco de Mayo wordt in verschillende delen van het land gevierd, uiteraard het meest in Puebla. Door de toenemende immigratie van Mexicanen is het feest de laatste jaren ook in de Verenigde Staten populair, al verwarren veel Amerikanen Cinco de Mayo met de viering van de Mexicaanse onafhankelijkheid (in werkelijkheid is dat Grito de Dolores, 16 september).

In de Verenigde Staten is de feestdag vooral in Texas populair, niet alleen vanwege het grote aantal Mexicaans-Amerikanen dat daar woont, maar ook omdat de Mexicaanse generaal Ignacio Zaragoza die de Mexicaanse troepen bij Puebla naar de overwinning leidde afkomstig was uit Texas.

Eveneens op 5 mei, in 1901, werd Chan Santa Cruz, dat zich tijdens de Kastenoorlog had afgescheiden van Mexico, onder Mexicaans bestuur gebracht.

Een feestdag in Mexico.

Zie ook

Actueel

Komende feesten