Çocuk Bayramı (Dag van het Kind)
Land / gebied: Turkije
Soort: Nationale feestdag
Turkije Çocuk Bayramı (Dag van het Kind)Jaarlijks op 23 april is Çocuk Bayramı (Feest van de Kinderen / Dag van het Kind) een officiële vrije dag in Turkije. Ook: Dag van Nationale Soevereiniteit. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.

Datum ter herinnering aan de eerste zitting van de Grote Nationale Assemblee (Meclis = "het Parlement") van Turkije in 1920.

Op 23 april 1920 kwam in Ankara voor het eerst een nationaal parlement bijeen. Atatürk had de onafhankelijkheidsoorlog geleid en riep deze dag uit tot 'Dag van het Kind', ter nagedachtenis van de omgekomen kinderen in de oorlog. Kinderen krijgen veel aandacht, hebben geen les, en mogen bijvoorbeeld op plaatsen van bestuursambtenaren zitten. Het is meer een schoolfeest dan een familiefeest.

Çocuk Bayramı (Dag van het Kind)Er zijn veel (verklede) optochten en volksdansen. De kinderen dragen gedichten voor, dansen en zingen. Bij de lepeldans bijvoorbeeld hebben ze in iedere hand twee lepels die ze tegen elkaar tikken. De viering geeft ook aandacht aan Atatürk, de revolutie en de drieëntwintigste april. In Turkije hebben de kinderen ook op 24 april vrij om uit te rusten.

De Dag van het Kind is een feestdag die in verschillende landen wordt gevierd. In veel landen op 1 juni, maar er zijn landen die andere data aanhouden. Turkije was de eerste moderne staat die in 1920 een 'Dag van het Kind' invoerde.

Een feestdag in Cyprus, Turkije.