Día de la Revolución Sandinista
Land / gebied: Nicaragua
Soort: Nationale feestdag
Nicaragua De 'Dag van de Nationale Bevrijding' (Dag van de Sandinisten Revolutie) wordt jaarlijks op 19 juli gevierd, de dag waarop in 1979 het Nationale Bevrijdingsleger de familie Somoza van de troon stootte en het land bevrijdde van de dictatuur.

De familie Somoza wist het land decennialang te regeren. De Somoza's waren uitermate corrupt en dictatoriaal. In 1979 werden ze omver geworpen door de Sandinisten, een socialistische guerrillabeweging.

Zij vormden een Comité van Nationale Wederopbouw dat het land regeerde tot de Sandinist Daniel Ortega in 1985 president werd. De Verenigde Staten waren bang dat het communisme zich via Nicaragua over Amerika zou verspreiden en leverde steun aan de contra's, die een terreurcampagne voerden tegen de Sandinisten.

In 1990 verloor Ortega de verkiezingen aan de Violeta Barrios de Chamorro en de Sandinisten moesten het veld ruimen.

Een feestdag in Nicaragua.