Dag van Nationale Rouw
Land / gebied: Azerbeidzjan
Soort: Nationale feestdag, Herdenking
Azerbeidzjan Officiële rouwdag. Day of National Mourning. Jaarlijks op 20 januari ter herinnering aan de gebeurtenissen en slachtoffers van Zwarte Januari (Qara Yanvar) in 1990 in de hoofdstad Bakoe. Ook bekend als 'Dag van de Martelaren' (Martyr's Day).

Zwarte Januari - ook wel het Januaribloedbad genoemd - was een militaire actie van Sovjettroepen in de nacht van 19 op 20 januari 1990 met als doel een anti-Sovjet-opstand in Bakoe te onderdrukken. Deze actie kostte officieel meer dan 130 mensen het leven, voornamelijk Azerbeidzjanen.

Zwarte Januari wordt door de Azerbeidzjaanse bevolking als de wedergeboorte van de Azerbeidzjaanse republiek gezien. De gebeurtenis legde het fundament voor een onafhankelijk Azerbeidzjan. In Azerbeidzjan werd 20 januari tot een officiële rouwdag uitgeroepen. Ieder jaar wordt op deze dag de Laan van Martelaren door tienduizenden mensen bezocht.

Een herdenkingsdag in Azerbeidzjan.