Erfenisdag
Land / gebied: Zuid-Afrika
Soort: Nationale feestdag
Zuid-Afrika Officiële vrije dag. Op 24 september wordt in Zuid-Afrika met de 'Erfenisdag' (Heritage Day) de verscheidenheid aan culturen, gebruiken, gewoonten, tradities en talen van het land gevierd. Vaak worden er braais gehouden, typische Zuid-Afrikaanse sociale bijeenkomsten rondom de barbecue. Deze dag is dan ook bekend als Nationale Braaidag.

In de provincie KwaZoeloe-Natal werd in september een dag ter ere van Shaka Zoeloe, het stamhoofd van de Zoeloes en de stichter van het Zoeloekoninkrijk gehouden. Toen deze dag niet opgenomen werd in de lijst met officiële feestdagen van Zuid-Afrika, tekende de Inkatha Vrijheidspartij daar protest tegen aan. Als compromis werd 24 september ingesteld als 'Heritage Day'.

Deze dag viert de rijke culturele diversiteit van de regenboognatie die Zuid-Afrika is. 'Regenboognatie' is een term die bedacht is door aartsbisschop Desmond Tutu om het Zuid-Afrika van na de afschaffing van apartheid en de eerste volledig democratische verkiezingen in 1994 te beschrijven en werd voor het eerst door Nelson Mandela gebruikt tijdens een toespraak in zijn eerste maand als president.

Een feestdag in Zuid-Afrika.