Europese Dag tegen de Doodstraf
Land / gebied: Europa
Op donderdag 10 oktober wordt zowel de 'Europese Dag tegen de Doodstraf' als de 'Werelddag tegen de Doodstraf' gehouden. De Raad van Europa heeft in 2007 besloten 10 oktober uit te roepen tot 'Europese Dag tegen de Doodstraf' (European Day against Death Penalty).

Sinds 2002 wordt op 10 oktober door organisaties van mensenrechten, juristen, vakbonden en lokale groepen aandacht gevraagd voor de strijd tegen de doodstraf. De Europese Commissie heeft in 2007 10 oktober uitgeroepen tot 'Europese Dag tegen de Doodstraf'. Ze vindt dat iedereen, wat hij ook gedaan heeft, een menswaardige behandeling moet krijgen.

10 oktober is ook bekend als de 'Werelddag tegen de Doodstraf' (World Day against the Death Penalty).