Geboortedag Imam al-Mahdi
Land / gebied: Wereld (Sjiieten)
Religie: Islam (Sjiisme)
Islam 15 Sha'ban. Mohammed al-Mahdi is de twaalfde en laatste imam van de alevitische en de meeste sjiitische moslims, de Twaalvers. Zijn echte naam was Muhammad ibn al-Hasan (Abu al-Qasim). Hij wordt ook vaak de 'Verdwenen Imam' genoemd.

Zijn naam, al-Mahdi, betekent 'de door God geleide'. Hij wordt soms ook Mohammed al Muntazar genoemd, wat 'de verwachte' betekent. Ook bekend als Imam Zaman.

Imam al-MahdiImam al-Mahdi, zoon van Hasan al-Askari, werd geboren op de vijftiende dag van maand Sha'ban in het jaar 255 van de islamitische jaartelling, wat overeenkomt met 28 juli 869 van de westerse kalender. Zijn geboorte werd echter geheimgehouden omdat de sjiieten en Hassan vervolgd werden.

Volgens sjiieten en alevieten is hij de imam van deze tijd en de beloofde Mahdi, een 'messiasfiguur' die samen met Jezus Christus zal terugkeren. Hij zal eenheid brengen binnen de islam en zal weer vrede en gerechtigheid brengen in de wereld. Hij leeft in 'verborgenheid' sinds 872, wat zo zal blijven zolang God het wil. Alhoewel dus geloofd wordt dat Mohammed al-Mahdi nooit is gestorven, is er een tempel voor hem in Samarra (Irak) naast die van zijn vader en grootvader.

Over Mohammed al-Mahdi doen allerlei verhalen de ronde, vaak mythisch of bovenmenselijk. Soennieten betwijfelen of hij heeft bestaan.

Een feestdag in Iran.