Geboortedag Imam al-Askari
Land / gebied: Wereld (Sjiieten)
Religie: Islam (Sjiisme)
Islam 10 Rabi' al-Akhir. Imam Hasan al-Askari (De bewoner van een garnizoen) is de elfde imam van de alevitische en de meeste sjiitische moslims, de Twaalvers. Hij werd geboren op 10 Rabi' al-Akhir 232 van de islamitische jaartelling dat gelijk staat aan 4 december 846 van de westerse kalender.

Zijn echte naam was Hasan ibn Ali ibn Muhammed, zoon van Imam al-Hadi en vader van Imam al-Mahdi (de 'Verdwenen Imam').

Voor een groot deel van zijn leven legde kalief Al-Mu'tamid hem verboden op na de dood van zijn vader. Onderdrukking van de sjiitische bevolking was groot in die tijd vanwege de grote omvang en groeiende macht.

Volgens sjiieten vergiftigd op bevel van kalief Al-Mu'tamid. Begraven bij de Gouden Moskee in Samarra, Irak.