Nationaler Gedenktag
Land / gebied: Duitsland
Soort: Herdenking
Duitsland Gedenkdag. Nationaler Gedenktag des Deutschen Volkes. Herdenking van 17 juni 1953. Op 17 juni 1953 brak in Oost-Duitsland een opstand uit. De mensen die daarbij om zijn gekomen worden op deze dag herdacht.

Op het tweede congres van de SED werd besloten dat de arbeidsproductiviteit omhoog moest. Arbeiders moesten meer uren werken voor gelijk of minder loon. Tegelijkertijd stegen de prijzen voor levensmiddelen als gevolg van een slechte economie.

Op 15 juni 1953 kwamen de eerste protesten tegen dit beleid. Op 16 juni was er al sprake van grote stakingen en opstandjes in allerlei steden. 17 juni bereikte de gebeurtenissen zijn piek. In zo'n 500 Oost-Duitse plaatsen gingen de inwoners de straat op. Wat begon als een demonstratie tegen de verhoging van de arbeidsproductiviteit, eindigde in een grootschalige opstand tegen het regime. Het exacte aantal demonstranten is niet bekend, de schattingen lopen tussen de 400.000 en de 1,5 miljoen. Op 17 juni 1953 werden staatsgebouwen bezet, gevangenissen bestormd om de gedetineerden te bevrijden en werden verschillende panden in brand gestoken. De Oost-Duitse media negeerde in eerste instantie de gehele situatie, echter 's middags om twee uur kwam de minister-president Otto Grotewohl met een verklaring. Hij benadrukte hierbij dat de plannen teruggetrokken zouden worden. Hij zei dat de opstand het werk is van provocateurs en fascistische agenten uit het buitenland die geholpen worden door Duitse kapitalistische monopolisten.

De Volkspolizei begon zijn grip op de situatie te verliezen. Het SED-regime stond op wankelen. De Sovjet-Unie kon niet nodeloos toekijken hoe hun marionettenstaat ten onder zou gaan. Zij besloten dan ook in te grijpen. Om de demonstratie met harde hand uit elkaar te slaan werden 20.000 Sovjetsoldaten en 8.000 Oost-Duitse soldaten ingezet.

Tegen, met tanks en zware wapens, bewapende soldaten konden de ongewapende demonstranten niet op. Op 17 juni en de dagen daarvoor zijn 34 mensen doodgeschoten. Een demonstrant is overreden door een Sovjettank. Het leger slaagt in zijn opdracht en brengt de macht weer terug naar het regime. In totaal worden 6.000 mensen opgepakt en als provocateurs berecht. In de gevangenis worden nog eens 4 mensen om het leven gebracht. Nog eens 4 mensen plegen in hun cel zelfmoord. In totaal zijn 55 mensen tijdens de demonstraties om het leven gekomen.

Om deze mensen de herdenken is 17 juni tegenwoordig een gedenkdag, bovendien is er in Berlijn een straat naar de 17de juni genoemd.

Een herdenkingsdag in Duitsland.