Koptisch Kerstmis
Land / gebied: Wereld (Kopten)
Religie: Christendom (Koptisch Orthodoxe Kerk)
Christendom Jaarlijks op 7 januari. 'Koptisch Kerstmis' wordt gevierd door de Koptisch Orthodoxe Kerk (in Egypte), de Ethiopisch Orthodoxe Kerk en de Eritrees Orthodoxe Kerk. In Eritrea wordt deze dag 'Leddet' genoemd. In Ethiopië heet het 'Genna' (Ethiopisch Kerstmis).

Koptisch Kerstmis
In Eritrea is de Ge'ez-kalender de basis van alle christelijke religieuze aangelegenheden. 'Leddet' (Koptisch Kerstmis) valt daardoor jaarlijks op 7 januari. Families en gezinnen komen bij elkaar om samen te lunchen. Daarna wordt koffie gedronken, popcorn en zelfgebakken zuurdesembrood gegeten en veel gekletst! Jongeren in Eritrea vieren steeds vaker kerst op 25 december, maar voor ouderen is dat een gewone dag.

In Ethiopië wordt de Juliaanse kalender gehanteerd. 'Genna' (soms ook 'Ganna') valt daardoor jaarlijks op 7 januari. Veel mensen nemen deel aan een speciale vastenperiode van 43 dagen (Tsome Nebiyat = Vasten van de Profeten) die op 25 november begint. Per dag wordt er slechts één veganistische maaltijd gegeten. Op kerstavond gaan gelovigen in het wit gekleed naar de mis, die tot na middernacht duurt. De volgende dag wordt de traditionele kerstmaaltijd van Ethiopië gegeten: plat brood met een dikke, kruidige stoofpot van vlees, groenten en eieren.

Eid Milad Majid (Vrolijk Kerstfeest)In Egypte wordt er door koptisch orthodoxe christenen ook drieënveertig dagen gevast tot kerstavond (6 januari). Dan gaan mensen naar de kerk om vrienden en familie te ontmoeten. Na de nachtmis gaat men naar huis om de kerstmaaltijd te nuttigen. Alle gerechten bevatten vlees, eieren en boter - alle lekkere dingen die tijdens het vasten verboden waren! Een populaire gerecht is 'fata': een soep van brood, rijst, knoflook en gekookt lamsvlees. Kerstdag (7 januari) viert men in huiselijke kring. Speciale zoete koekjes (kahk) worden cadeau gegeven. Eid Milad Majid! Vrolijk Kerstfeest!

Twaalf dagen later wordt op 19 / 20 januari Koptisch Epifanie (Temket) gevierd.

'Koptisch Kerstmis' valt op dezelfde dag als Orthodox Kerstmis (Oost-Europa). Na het jaar 2100 wordt 'Koptisch Kerstmis' op 8 januari gevierd.

Een feestdag in Egypte, Eritrea, Ethiopië, Soedan.