Wereld Feesten Almanak


Martin Luther King jr. Day
Datum:
15 januari 2018
21 januari 2019


Martin Luther King jr. Day

Datum: maandag 15 januari 2018
Land / gebied: Verenigde Staten
Soort: Modern
Verenigde Staten De Martin Luther Kingdag is een Amerikaanse feestdag die de Afrikaans-Amerikaanse dominee dr. Martin Luther King jr. eert. De feestdag valt jaarlijks op de derde maandag van januari, rond de tijd van de verjaardag van King, op 15 januari.

Martin Luther King jr. DayDe feestdag was het resultaat van een grootschalige campagne die door een aantal activisten wordt geleid. Een van de opmerkelijkste hiervan was de blinde musicus Stevie Wonder, die met het de hit Happy Birthday in 1980 en de Rally for Peace-persconferentie in 1981 de campagne wist te populariseren. De Amerikaanse president Ronald Reagan tekende op 2 november 1983 de wet die federale vakantiedag ter ere van King creëerde.

De feestdag werd voor het eerst gehouden op 20 januari 1986. Op 18 januari 1993 werd de Martin Luther Kingdag al officieel waargenomen in alle 50 staten van de V.S. De dag kreeg inhoud met demonstraties voor vrede, sociale rechtvaardigheid, rassen- en klassengelijkheid, en ook als nationale dag van vrijwilligersorganisaties.

Hoewel de dag een federale vakantiedag en een staatsvakantiedag is in alle staten, wordt het gewoonlijk niet aangehouden door kleine privébedrijven. Vele grote bedrijven zijn gesloten, maar de meeste kleine winkels, restaurants, en kruidenierswinkels blijven open. Bovendien zijn de meeste scholen en instituten van hoger onderwijs gesloten voor klassen; anderen blijven open maar kunnen seminaries of vieringen van de boodschap van Dr. King houden.

Een feestdag in Noordelijke Marianen, Puerto Rico, Verenigde Staten.

Zie ook

Verder lezen

Actueel