Martin Luther King jr. Day
Land / gebied: Verenigde Staten
Soort: Nationale feestdag
Verenigde Staten Martin Luther King jr. DayDe 'Martin Luther King jr. Day' (Martin Luther Kingdag) is een nationale Amerikaanse feestdag die de Afro-Amerikaanse dominee dr. Martin Luther King jr. eert. De feestdag valt jaarlijks op de derde maandag van januari, rond de tijd van de verjaardag van dominee King.

In 2024 is de 'Martin Luther King jr. Day' op maandag 15 januari.

Martin Luther King jr. (15 januari 1929 - 4 april 1968) was een Amerikaanse baptistendominee, politiek leider en een van de prominentste leden van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. In 1968 werd hij op 39-jarige leeftijd doodgeschoten terwijl hij op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis stond. Voor velen is Martin Luther King jr. een symbool voor de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten gebleven. De derde maandag in januari is gewijd aan dominee King en zijn gedachtegoed.

De 'Martin Luther King jr. Day' is het resultaat van een grootschalige campagne die door een aantal activisten werd geleid. Een van de opmerkelijkste hiervan was de blinde musicus Stevie Wonder, die o.a. met het de hit "Happy Birthday" uit 1980 de campagne onder de aandacht van een breed publiek wist te brengen. De Amerikaanse president Ronald Reagan tekende op 2 november 1983 de wet die de feestdag ter ere van King officieel maakte.

De dag werd voor het eerst gehouden op 20 januari 1986. Sinds het jaar 2000 wordt 'Martin Luther King jr. Day' officieel gevierd in alle staten van de VS. De dag kreeg inhoud met demonstraties voor vrede, sociale rechtvaardigheid, rassen- en klassengelijkheid, en ook als nationale dag van vrijwilligersorganisaties.

Hoewel de dag een vrije dag is voor mensen die voor de federale en de staatsoverheidsinstellingen werken, geven niet alle bedrijven vrij. Vrijwel alle winkels en restaurants blijven gewoon open. De meeste scholen en hogeronderwijsinstellingen zijn wel gesloten, maar sommige scholen blijven open en vieren in plaats daarvan Kings boodschap.

Een feestdag in Amerikaans Samoa, Amerikaanse Maagdeneilanden, Guam, Noordelijke Marianen, Puerto Rico, Verenigde Staten (USA).