donderdag 1 oktober 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Onafhankelijkheidsdag
Datum:
jaarlijks op 4 januari

Onafhankelijkheidsdag Myanmar

Datum: maandag 4 januari 2021
Land / gebied: Myanmar
Soort: Nationale feestdag
Myanmar Birma (tegenwoordig Myanmar) verkreeg op 4 januari 1948 haar onafhankelijkheid van Brits-India.

Na het einde van het Derde Birmaanse Koninkrijk (1752-1885) werd Birma een onderdeel van het Britse Rijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het land veroverd door de Japanners die het wilden gebruiken als springplank om India binnen te vallen. Om dat doel te bereiken werd de Birmaspoorlijn aangelegd. Deze spoorlijn werd berucht door de dwangarbeid van geallieerde, Birmaanse, Thaise, Indische en Maleise krijgsgevangenen.

Van 1943 tot 1945 was Birma officieel een onafhankelijk land (de 'Staat Birma'). In de praktijk was het een vazalstaat van Japan. In 1945 werden de Japanners door de geallieerden verdreven en kwam Birma weer in Engelse handen.

De 'Unie van Birma' werd in 1948 onafhankelijk en was vanaf het begin af aan onstabiel door opstanden van de verschillende bergvolkeren en nationaliteiten. In tegenstelling tot de meeste (voormalige) Britse kolonies, werd Birma geen lid van het Brits Gemenebest / Gemenebest van Naties. In 1989 gaf het toenmalige militaire bestuur te kennen dat het land zich voortaan Myanmar zou noemen.

Een feestdag in Myanmar.

Zie ook

Actueel

Komende feesten