zaterdag 28 november 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Prinsengrachtconcert
Datum:
22 augustus 2020
21 augustus 2021


Prinsengrachtconcert

Datum: zaterdag 22 augustus 2020
Land / gebied: Nederland (Amsterdam, Prinsengracht)
Nederland
In verband met de coronomaatregelen gaat het Prinsengrachtconcert op de gracht dit jaar niet door. De Stichting Prinsengrachtconcert & AVROTROS verzorgen wel een alternatieve variant van het concert in de binnentuin van het Pulitzer. Het is niet mogelijk om hier als publiek bij aanwezig te zijn, dus het heeft geen zin om tijdens het concert naar de gracht te komen. De registratie van het concert is op zaterdag 22 augustus 2020 te volgen via radio en televisie. Zie avrotros.nl
Sinds 1982 vindt jaarlijks op een zaterdag in augustus het 'Prinsengrachtconcert' plaats. Het 'Prinsengrachtconcert' is het grootste klassieke openluchtconcert en wordt gehouden op de Prinsengracht in Amsterdam. In 2020 vindt de 39e editie van het 'Prinsengrachtconcert' plaats op zaterdag 22 augustus.

Prinsengrachtconcert
Het concert vindt in de open lucht plaats op een tijdelijk opgebouwd podium voor het Hotel Pulitzer. Het concert is gratis toegankelijk en de gracht ligt dan vol bootjes met publiek. Sinds 1984 zendt de AVROTROS het concert uit op televisie.

Het 'Prinsengrachtconcert' vindt plaats tijdens het 'Grachtenfestival' maar wordt onafhankelijk daarvan georganiseerd en geproduceerd door de Stichting Prinsengrachtconcert. Het concert wordt traditioneel afgesloten met een versie van "Aan de Amsterdamse grachten".

Het eerste 'Prinsengrachtconcert' werd georganiseerd in 1982 als initiatief om klassieke muziek uit de exclusiviteit van de grote concertgebouwen te halen. Muziekondernemer Hans Duijf en Theo Inniger - toenmalig directeur van Hotel Pulitzer - nodigden Barbara Nissman uit voor een klassiek pianoconcert op drie dekschuiten in de Prinsengracht. Daarmee wilden ze de hotelgasten van Hotel Pulitzer en het Amsterdamse publiek op iets bijzonders trakteren.

Na enthousiaste reacties besloten Duijf en Inniger van het concert een traditie te maken. Het daaropvolgende concert was wederom een succes, waarna de omroep AVRO besloot het concert ook op televisie uit te zenden. Daarnaast werd de Stichting Prinsengrachtconcert opgericht om het unieke evenement jaarlijks te organiseren en te waarborgen voor de toekomst.

Inmiddels is het 'Prinsengrachtconcert' een begrip geworden in Amsterdam, in Nederland en daarbuiten. Nog altijd is de missie van het concert: het naar buiten brengen van klassieke muziek.

's Middags verzorgen jonge talenten het 'Kinderprinsengrachtconcert'.

Een feestdag in Nederland.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten