woensdag 20 oktober 2021

Wereld Feesten Almanak


Prinsengrachtconcert
Datum:
21 augustus 2021


Prinsengrachtconcert

Datum: zaterdag 21 augustus 2021
Land / gebied: Nederland (Amsterdam, Prinsengracht)
Nederland Sinds 1982 vindt jaarlijks op een zaterdag in augustus het 'Prinsengrachtconcert' plaats. Het 'Prinsengrachtconcert' is het grootste klassieke openluchtconcert en wordt gehouden op de Prinsengracht in Amsterdam. In 2021 vindt de 39e editie van het 'Prinsengrachtconcert' plaats op zaterdag 21 augustus.

Prinsengrachtconcert
Het concert vindt in de open lucht plaats op een tijdelijk opgebouwd podium voor het Hotel Pulitzer. Het concert is gratis toegankelijk en de gracht ligt dan vol bootjes met publiek. Sinds 1984 zendt de AVROTROS het concert uit op televisie.

Het 'Prinsengrachtconcert' vindt plaats tijdens het 'Grachtenfestival' maar wordt onafhankelijk daarvan georganiseerd en geproduceerd door de Stichting Prinsengrachtconcert. Het concert wordt traditioneel afgesloten met een versie van "Aan de Amsterdamse grachten".

Het eerste 'Prinsengrachtconcert' werd georganiseerd in 1982 als initiatief om klassieke muziek uit de exclusiviteit van de grote concertgebouwen te halen. Muziekondernemer Hans Duijf en Theo Inniger - toenmalig directeur van Hotel Pulitzer - nodigden Barbara Nissman uit voor een klassiek pianoconcert op drie dekschuiten in de Prinsengracht. Daarmee wilden ze de hotelgasten van Hotel Pulitzer en het Amsterdamse publiek op iets bijzonders trakteren.

Na enthousiaste reacties besloten Duijf en Inniger van het concert een traditie te maken. Het daaropvolgende concert was wederom een succes, waarna de omroep AVRO besloot het concert ook op televisie uit te zenden. Daarnaast werd de Stichting Prinsengrachtconcert opgericht om het unieke evenement jaarlijks te organiseren en te waarborgen voor de toekomst.

Inmiddels is het 'Prinsengrachtconcert' een begrip geworden in Amsterdam, in Nederland en daarbuiten. Nog altijd is de missie van het concert: het naar buiten brengen van klassieke muziek.

's Middags verzorgen jonge talenten het 'Kinderprinsengrachtconcert'.

Een feestdag in Nederland.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten