Nationale Dag van de Muziek
Land / gebied: Nederland
Soort: Cultureel
Nederland Sinds 2017 wordt ieder jaar op 24 maart de 'Nationale Dag van de Muziek' (NDvdM) gehouden, een dag waarop in heel Nederland de muziek wordt gevierd. Het doel van deze dag is het samen muziek maken zodat er zoveel mogelijk genoten, gespeeld en geïnspireerd wordt. Menselijke waarden als empathie, creativiteit en respect voor elkaar staan daarbij centraal.

De 'Nationale Dag van de Muziek' heeft elk jaar een ander thema en dient als focusmoment voor het besef dat muziek een internationale taal is die culturele verschillen overbrugt. Muziek verbindt mensen van elke leeftijd en achtergrond. Op deze dag worden musicerende mensen aangezet liveoptredens te geven in kleine en grote kring en eventueel te streamen. Uit de live-streams zal één optreden geëerd worden met de zgn. 'BijloBokaal', de Vincent Bijlo wisseltrofee, die door hem zelf zal worden uitgereikt.

In 2017 werd op 24 maart vanaf de Domtoren in Utrecht de eerste 'Nationale Dag van de Muziek' uitgeroepen door zangeres en initiator Marjolijn Peper, cabaretier en schrijver Vincent Bijlo en een enthousiast team vrijwilligers. Daarbij werd het speciaal geschreven lied "De muziek die geef je door" gespeeld.