Reek Sunday
Land / gebied: Ierland (County Mayo)
Soort: Bedevaart
IerlandChristendom Reek SundayOp de laatste zondag van juli beklimmen jaarlijks duizenden pelgrims de heiligste berg van Ierland, Croagh Patrick (764 meter) in het graafschap Mayo.

Deze zondag wordt 'Reek Sunday' (Iers: Domhnach na Cruaiche) of 'Garland Sunday' genoemd en wordt gehouden ter ere van de patroonheilige van Ierland, Saint Patrick, die in het jaar 441 veertig dagen en veertig nachten op de berg heeft gevast. Het verhaal gaat dat hij met een zwarte bel (The Black Bell of St. Patrick) de demonen die hem - in de vorm van zwarte vogels - lastigvielen, van zich af heeft geslagen. Ook zou de heilige Patrick alle slangen uit Ierland hebben verjaagd.

In 2024 zal de bedevaart op zondag 28 juli plaatsvinden.

Croagh Patrick is een van de hoogste bergen in het westen van Ierland. Op de top wordt in een kleine witte kapel een dienst gehouden. Sommigen beklimmen de berg op blote voeten en voeren "zuiveringsrituelen" uit door met de zon mee en hardop biddend rondjes om de top te lopen.

Reek Sunday
Al minstens 1500 jaar wordt de pelgrimstocht gehouden en dateert waarschijnlijk van vóór de komst van het christendom. Men denkt dat heidenen vroeger op de top het begin van het oogstseizoen kwamen vieren.

De route begint in het dorp Murrisk, 8 km buiten Westport. De gemiddelde persoon doet ongeveer twee uur over de klim naar de top. Afdalen gaat in ca. anderhalf uur. Bij het bezoekerscentrum aan de voet van de heilige berg zijn voor een paar euro eenvoudige wandelstokken te koop (of te huur). De aartsbisschop van Tuam leidt de jaarlijkse beklimming.

Reek Sunday
Elk jaar trekt 'The Reek' - zoals de wandeltocht in de volksmond genoemd wordt - ongeveer 1 miljoen wandelaars. Op 'Reek Sunday' beklimmen meer dan 25.000 pelgrims Croagh Patrick.

Meer informatie via de website van het bezoekerscentrum Teach na Miasa of via Westport Parish, de website van de parochie die de diensten op de berg verzorgt.

Een feestdag in Ierland.