Internationale Dag voor het Behoud van het Mangrovebos
Land / gebied: UNESCO
Soort: Ecologisch
Sinds 2015 wordt op 26 juli de 'Internationale Dag voor het Behoud van het Mangrovebos' (International Day for the Conservation of the Mangrove Ecosystem) gehouden. Op deze dag wordt voorlichting gegeven over mangrovebossen en staat de bescherming en instandhouding van deze kwetsbare ecosystemen centraal.

Mangrovebossen komen voor in de tropen en subtropen op de overgang van land naar zee, bijvoorbeeld in riviermondingen, lagunes of koraalriffen. Ze komen voor in getijdengebieden waar geen sterke stroming staat of sprake is van golfwerking, waardoor fijn slib, aangevoerd door rivieren, kan bezinken.

Mangrovebossen hebben een watertemperatuur nodig tussen 24 en 27 graden. Daarom vinden we ze voornamelijk in de gordel waar ook het tropische regenwoud groeit, maar ook in gebieden met een warme golfstroming.

Mangroven zijn enorm belangrijk als 'kraamkamer' van de oceaan. Veel vissoorten brengen hun jeugd in het ondiepe, voedselrijke water door. Zij weten zich tussen de wirwar van wortels van de mangrovebomen beschermd tegen roofvissen. Karakteristieke bewoners van het mangrovebos zijn slijkspringers en wenkkrabben.

Er zijn twee belangrijke groepen mangrovebossen: "rhizopora" (rode mangrove) en "avicenna" (zwarte mangrove). De meeste soorten komen voor in de Indische en Pacifische Oceaan (ongeveer 40 soorten). In het Caribisch gebied en Midden-Amerika komen ongeveer 8 soorten voor.