Wereld Hoofd- en Halskankerdag
Land / gebied: Internationaal
Tijdens een internationale bijeenkomst van specialisten in hoofd- en halskanker is 27 juli uitgeroepen tot de 'World Head and Neck Cancer Day' (Internationale Hoofd- en Halskankerdag). Een initiatief uit 2014 van IFHNOS (International Federation of Head and Neck Oncologic Societies).

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 3000 mensen getroffen door hoofd- en halskanker. Het treft meer mannen dan vrouwen en het komt vooral voor bij ouderen in de leeftijdscategorie tussen de 60 en 80 jaar. Kanker in het hoofd-halsgebied tast belangrijke functies (zoals eten, drinken, ademhalen en spreken) aan.

Hoofd- en halskanker is een verzamelnaam voor de volgende kankersoorten:
  • strottenhoofdkanker
  • keelholtekanker
  • mondholtekanker
  • speekselklierkanker
  • kanker in de lymfklieren in de hals
  • lipkanker
  • neus(bij)holtekanker
  • huidkanker (aan ooglid, neus, oorschelp en het aangezicht)

• De meest voorkomende oorzaken van hoofd- en halskanker zijn roken, alcohol, erfelijkheid en sommige virussen. Ook een slechte mondhygiëne speelt in sommige gevallen een rol.