Yennayer (Amazigh Nieuwjaar)
Land / gebied: Marokko, Algerije
Marokko Algerije Yennayer (Amazigh Nieuwjaar)Het begin van het jaar Yennayer 2974 volgens de Berberkalender.

Yennayer (letterlijk 'Eerste Maand') is het Amazigh Nieuwjaar (of Berbers Nieuwjaar) en wordt in Algerije op 12 januari gevierd met een officiële vrije dag.

In Marokko (en door Nederlanders met Berberse roots) meestal op 13 januari.

Yennayer is het begin van het agrarische jaar dat sinds de oudheid door de Berbers in Noord-Afrika wordt gevierd. Het komt overeen met de eerste dag van het jaar volgens de Juliaanse kalender. Dat zou 14 januari moeten zijn, tegelijkertijd met Orthodox Nieuwjaar, maar veel Berbers in Marokko en Libië zijn van mening dat de 13e de juiste datum is (waarschijnlijk ontstaan door een misrekening bij het herinvoeren van deze feestdag).

Om de verwarring compleet te maken, heeft de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika eind 2017 besloten om 'Yennayer' te erkennen als een officiële feestdag die elk jaar op twaalf januari zal worden gevierd.

De zonnekalender die door de Berbers wordt gebruikt is een variant van de Juliaanse kalender. In Noord-Afrika wordt deze door agrariërs gebruikt i.p.v. de islamitische maankalender. Sinds de jaren '60 van de vorige eeuw beginnen Berbers hun jaartelling vanaf het jaar 950 voor Christus. In dat jaar werd Sjosjenq I (een Berber uit Libië) farao van Egypte. Hij wordt gezien als de eerste prominente Berber in de geschiedenis.

In Marokko wordt rond deze dag 'El Hadjoeza' gevierd, wat valt te vergelijken met Sinterklaas. El Hadjoeza is een wijze vrouw, die weet of kinderen stout of braaf zijn geweest. Op de ochtend van het feest liggen er cadeautjes naast het bed van de kinderen. Er worden oliebollen gebakken en er wordt 'sijacha' (tarwepap met noten, rozijnen, kokos en gebroken kapucijners) gemaakt.

Moslims vieren Islamitisch Nieuwjaar op de eerste dag van de moslimmaand Muharram.

Een feestdag in Algerije, Libië, Marokko, Tunesië.