vrijdag 29 september 2023

Wereld Feesten Almanak


Vrijdag 31 december 2021

Datum: vrijdag 31 december 2021
Land / gebied: Wereld

Ook wel Oudejaarsdag genoemd en Oud en Nieuw samen met de daarop volgende Nieuwjaarsdag.

De laatste dag van het jaar in alle landen die de westerse kalender hanteren. Oudejaarsavond (ook wel 'Silvester' of 'Silvesteravond') wordt jaarlijks gevierd op 31 december. Na middernacht, wanneer het nieuwe jaar is begonnen, wordt vuurwerk afgestoken.

Vuurwerk met Oud en Nieuw
Op en rondom Oudejaarsavond worden er diverse lekkernijen gegeten, waaronder: oliebollen, appelbeignets, appelflappen, knieperties, spekdikken en oudejaarskoekjes. 's Avonds wordt er champagne gedronken en naar de oudejaarsconference op televisie gekeken.
Meer >>Datum: vrijdag 31 december 2021
Land / gebied: Oost-Timor
Soort: Nationale feestdag, Herdenking

National Heroes Day. Bij hen die hun leven hebben gegeven voor de onafhankelijkheid van Oost-Timor, wordt jaarlijks stilgestaan op de laatste dag van het jaar (31 december).
Meer >>


Datum: vrijdag 31 december 2021
Land / gebied: Azerbeidzjan
Soort: Cultureel, Nationale feestdag

Jaarlijks wordt op 31 december de 'Dag van Solidariteit van Azerbeidzjanen' (Dünya Azərbaycanlılarının Həmrəyliyi Günü) gevierd. Een nationale feestdag ter ere van de Azerbeidzjaanse cultuur wereldwijd (de Azerbeidzjaanse diaspora).

Er leven grote groepen Azerbeidzjanen buiten de Republiek Azerbeidzjan en Iraans Azerbeidzjan door wie bij deze dag wordt stilgestaan (o.a. in Rusland, Turkije, Georgië, Kazachstan, Kirgizië, Oekraïne, Duitsland, Nederland, Engeland en de Verenigde Staten).
Meer >>


Datum: zondag 26 december 2021 t/m zaterdag 1 januari 2022
Land / gebied: Verenigde Staten (Afro-Amerikanen)
Soort: Cultureel, Traditioneel

Kwanzaa'Kwanzaa' is een feest in de Verenigde Staten dat het zwart zijn viert en is gebaseerd op de traditionele Afrikaanse cultuur. Het wordt gevierd door Amerikanen van Afrikaanse afkomst tussen 26 december en 1 januari en duurt een volle week.

Wereldwijd wordt 'Kwanzaa' door ruim 28 miljoen mensen gevierd.

'Kwanzaa' is geen religieus feest, maar een cultureel feest, gebaseerd op elementen uit oogstfeesten die zowel in Afrika als in de rest van de wereld worden gevierd. In de Verenigde Staten wordt Kwanzaa vaak gekoppeld aan Kerstmis of Chanoeka.
Meer >>


31 december is de laatste dag van het jaar. Het wordt ook wel oudejaarsdag genoemd.


Vandaag geboren
  • 1985 Jan Versteegh
  • 1985 Jan Smit
  • 1972 Joe McIntyre
  • 1948 Donna Summer
  • 1943 John Denver
Komende feesten