Independence Day (The 4th of July)
Land / gebied: Verenigde Staten
Soort: Nationale feestdag, Constitutioneel
Verenigde Staten 'Independence Day' (Onafhankelijkheidsdag / The 4th of July) is in de Verenigde Staten van Amerika een nationale feestdag op donderdag 4 juli 2024 ter viering van de aanname van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776. In deze verklaring werd de onafhankelijkheid van de VS tegenover het koninkrijk Groot-Brittannië bevestigd.

De 'Fourth of July' wordt veelal geassocieerd met parades, barbecues, picknicks, honkbalspelletjes, vuurwerk en verschillende andere publieke en privégelegenheden ter viering van de historie en tradities van de VS.

De Amerikanen vieren hun Onafhankelijkheidsdag op 4 juli, maar de stemming waarbij de Verenigde Staten zich losmaakten van Engeland vond plaats op 2 juli 1776.

Achter de keuze voor 4 juli ligt de rivaliteit van John Adams, de man die de stemming zodanig wist te organiseren dat de onafhankelijkheid een meerderheid kreeg, en Thomas Jefferson, die het document opstelde dat er voorgoed mee is verbonden. Nodeloos te zeggen dat de variant van Jefferson overwon. Overigens werd dat onderstreept door zowel Jefferson als Adams, die beide de timing hadden (en lengte van leven) om op 4 juli 1826, precies vijftig jaar na de Onafhankelijkheid, hun laatste adem uit te blazen.

Independence Day (The 4th of July)Pas in 1800 begon men de vierde juli te vieren, en ook dat was onderdeel van de partijpolitieke strijd die toen vorm begon te krijgen. Het waren namelijk de volgelingen van Jefferson, de Republicans (niet te verwarren met de latere Republikeinen van Lincoln) die hun tegenstanders, de Federalisten, voortdurend om de oren sloegen met de Onafhankelijkheidsverklaring. De Federalisten stonden een sterke federale staat voor, Jefferson en zijn volgelingen zagen meer in sterke staten en een los federaal verband. Bij dit laatste paste een verheerlijking van de Onafhankelijkheidsverklaring, waarbij en passant de rol van Jefferson als opsteller danig werd overdreven (zie bijvoorbeeld het boek van Pauline Maier).

De Republicans begonnen met de praktijk om op 4 juli ceremonieel de tekst van de Onafhankelijkheidsverklaring voor te lezen. Toen Jefferson in 1801 president werd, vond de viering van de 'Fourth of July' algemene ingang.

Tegenwoordig is de 'Fourth of July' een gezellige familiedag, goed voor barbecue, concerten in het park en vuurwerk als toetje. De meest voor de hand liggende vergelijking is met Koningsdag. De 'Fourth of July' heeft een hoog braderie-gevoel. Als u op deze dag in de Verenigde Staten bent, kijk dan in de lokale kranten wat er allemaal te doen is en geniet ervan.

Alhoewel 4 juli bijna iconisch is voor de Amerikanen, claimen sommigen dat de datum zelf een beetje arbitrair is. New Englanders hebben de Britten bevochten sinds april 1775. De eerste motie in het Amerikaans Congres voor onafhankelijkheid werd gemaakt op 8 juni. Op 2 juli, na een zwaar debat, stemde het congres unaniem (12-0) maar in het geheim, vóór de onafhankelijkheid ten opzichte van het Koninkrijk Groot-Brittannië. Het Congres herwerkte de tekst van de verklaring tot kort na 11 uur op 4 juli, toen dertien kolonies stemden vóór aanname, en een ongetekende kopie aan de pers vrijgaven (New York onthield zich van beide stemmen). Philadelphia vierde de verklaring met publieke lezingen en vreugdevuren op 8 juli. Pas op 2 augustus werd een afdruk getekend door de leden van het congres, maar zelfs dit werd geheim gehouden ter bescherming van de leden tegen Brits represaillemaatregelen.

Tussen Flag Day (14 juni) en Independence Day (4 juli) vinden de Honor America Days plaats.

Een feestdag in Amerikaans Samoa, Amerikaanse Maagdeneilanden, Guam, Noordelijke Marianen, Puerto Rico, Verenigde Staten (USA).