Ontvoerd uit het ballenbad bij IKEA

Ontvoerd uit het ballenbad bij IKEA"Heb je het al gehoord? Bij IKEA in Delft hebben ze vorige week geprobeerd een meisje te ontvoeren. Het kind was uit het ballenbad gehaald. Door twee Polen. Mijn zus zei dat iemand met haar dochtertje van twee naar IKEA in Delft ging. Dat is goed geregeld daar met de kinderopvang, denk je dan. Het kind krijgt een sticker met een nummer erop, en de ouder ook een sticker met hetzelfde nummer erop. Dus kan alleen de eigen ouder het kind ophalen, denk je toch. Nou, na een uur kwam ze haar dochtertje weer halen. Nergens te vinden! De moeder overstuur, de leidsters overstuur. Overal gezocht. Nergens te vinden. Bewaking erbij geroepen. Uiteindelijk, na een zoektocht door het personeel, werd ze teruggevonden. In een kast met schoonmaakmiddelen. Het meisje was gedrogeerd, haar haren waren afgeknipt en ze had andere kleren aan. Klaar om meegesmokkeld te worden. Door twee Polen."
De moeder op het schoolplein weet het zeker. Op ernstige toon vertelt ze het de andere ouders die staan te wachten tot de school uitgaat. Van wie ze het verhaal heeft? Van haar zus, en die heeft het weer van een kennis. De zus van de moeder zegt dat het echt gebeurd is, maar dat haar kennis die het allemaal overkomen is, liever niet in de publiciteit wil. "Maar het is wel echt gebeurd," verzekert de moeder en dag later op het schoolplein eenieder die het maar wil horen nog steeds. "Mijn zus verzint zoiets toch niet?"
IKEA zegt het gerucht wel te kennen, maar voegt daaraan toe dat zich in geen enkele vestiging van het meubelwarenhuis ooit zo'n incident heeft voorgedaan. "Het is voor IKEA geen aanleiding extra maatregelen te treffen, maar wel worden alle medewerkers geïnformeerd dat er een dergelijk gerucht de ronde doet en dat ze daarom extra alert moeten zijn." Als een moeder haar kind kwijt is of als een kind huilend naar de ouders loopt te zoeken, moeten de werknemers volgens een afgesproken systeem de winkel uitkammen. Via twee tegengestelde routes wordt de zaak doorzocht. Ook wordt bewaking bij de ingang geplaatst zodat geen kind de zaak kan verlaten. IKEA neemt dus het zekere voor het onzekere...
*   *   *
Samenvatting
Een broodje-aap verhaal uit Delft. Een kind van twee wordt bij IKEA Delft in een kast met schoonmaakmiddelen aangetroffen: gedrogeerd, met afgeknipte haren en andere kleren aan. Klaar om meegenomen te worden door twee Polen.
Toelichting
Dit verhaal is een zgn. broodje-aap-verhaal: een moderne stadssage, een verzonnen gebeurtenis die vaak landelijk in het nieuws komt als zijnde waarheid gebaseerd op de angsten van mensen.