Nowruz (Perzisch Nieuwjaar)
jaarlijks op 21 maart

Datum: dinsdag 21 maart 2017
Land / gebied: Wereld
Nowruz betekent 'nieuwe dag' en is in oude Perzische landen nog altijd een belangrijke feestdag. Het Perzisch nieuwjaar valt jaarlijks op 21 maart (de datum dat de nacht en dag precies even lang zijn). Ook: Norooz, Noroez, Nowrouz, Nooruz, Nevruz, Navruz, Nauroz of Nawroz.

Het is geen feestdag met een islamitische grondslag, maar wordt door veel moslims (ook in Nederland) gevierd.

In de oude Perzische godsdienst stond het vuur symbool voor de belangrijkste godheid (Ahura Mazda).

Met Nowruz worden nog steeds grote vuren ontstoken, nu om Allah te eren, hoewel dit bijgeloof eigenlijk niet strookt met de zuivere regels van de islam.

Het Perzisch Nieuwjaar valt in maart op de datum dat de nacht en dag precies even lang zijn.

Sinds 2009 staat Nowruz vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. In 2010 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 21 maart erkend als de Internationale Dag van Nowruz en beschreven als een lentefeest van Perzische oorsprong.

Ook Bahá'ís vieren op deze dag nieuwjaar. Zie Naw-Rúz (Bahá’í Nieuwjaar).

Het islamitisch nieuwjaar is op 1 Muharram.

Meer informatie (externe link)

Een feestdag in Afghanistan, Albanië, Azerbeidzjan, Irak, Iran, Oezbekistan, Tadzjikistan, Turkmenistan.