Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)
Datum: [*]
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Islam Het begin van het jaar 1446 volgens de Hijri-kalender (moslimkalender). Muharram (Islamitisch Nieuwjaar) begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang na het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan, dus op zaterdagavond 6 juli 2024.

1 Muharram. Op de eerste dag van de islamitische maand Muharram begint het Islamitisch Nieuwjaar en herdenken moslims dat de profeet Mohammed en zijn volgelingen in het jaar 622 n. Chr. de stad Mekka verlieten en naar Medina verhuisden.

Het is voornamelijk een feestdag die gevierd wordt in de moskee. Met Asjoera (De tiende dag) wordt pas echt nieuwjaar gevierd.

Muharram is zowel de naam van de eerste dag, als van de eerste maand van de islamitische kalender. Het is op deze dag dat de profeet Mohammed verhuisde van de stad Mekka naar de stad Medina. Islamieten beschouwen dit moment als het begin van hun jaartelling.

Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)In de moskee wordt een speciale gebedsdienst gehouden, waarna iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar toewenst. Op deze dag gedenken de moslims tevens het vertrek van de profeet Mohammed uit Mekka. Op Asjoera, de tiende dag van de eerste maand van het islamitisch jaar, wordt pas echt nieuwjaar gevierd.

De profeet Mohammed vertrok uit Mekka omdat de daar heersende klasse hem en zijn volgelingen boycotte omdat hij weigerde op te houden met zijn prediking. Toen zijn vijanden hadden besloten Mohammed te vermoorden bood de stad Medina hem hulp en bescherming.

De verhuizing van de profeet - in het Arabisch Àal-Hijra genoemd - is als beginpunt voor de moslimkalender - de Hijri-kalender - genomen. Deze kalender is gecreëerd door kalief Omar I (Abu Hatsa Ibn Al-Chattab) in ca. 640 na Christus. Het is een echte maankalender, en omdat de Koran extra maanden verbiedt (Soera 9:36-37) bevat het jaar altijd 12 maanden. Elk jaar valt Muharram daardoor ongeveer 10 à 11 dagen eerder op de gregoriaanse kalender.

Veel moslims vieren ook nieuwjaar tijdens Noroez (Perzisch Nieuwjaar), een niet islamitische traditie uit veel landen die vroeger onderdeel waren van het Perzische Rijk (o.a. Irak, Iran en Syrië). In Marokko en Algerije wordt door (oorspronkelijke) Berbers halverwege januari Yennayer (Amazigh Nieuwjaar) gevierd.

Datum
In vroeger tijden (en in religieuze zaken nog steeds) werd het begin van een maand vastgesteld door waarneming van de maan. De datum kan dus afwijken, want het exacte begin is afhankelijk van het verschijnen (en waarnemen) van de sikkel van de nieuwe maan. Tegenwoordig wordt de kalender echter veelal berekend. Hiertoe hebben de maanden afwisselend 30 en 29 dagen.

[*] De hier gegeven datum van 7 juli 2024 voor Muharram (Islamitisch Nieuwjaar) is berekend volgens de Umm al-Qura kalender van Saoedi-Arabië. De datum kan in sommige landen 1 dag afwijken. Het begin van de islamitische maand Muharram kan ook nog veranderen na het (daadwerkelijk) waarnemen van de sikkel van de nieuwe maan.

Zie ook

Een feestdag in Algerije, Bahrein, Brunei, Comoren, Djibouti, Egypte, Filipijnen, Indonesië, Irak, Ivoorkust, Jemen, Jordanië, Libanon, Maldiven, Maleisië, Marokko, Mauritanië, Niger, Oman, Pakistan, Palestina, Soedan, Somalië, Syrië, Tunesië, Verenigde Arabische Emiraten, Westelijke Sahara.