Volksverhalen Almanak

Leeftijd:

En word een blauwe kiezelsteen.
Ga heen! Ga heen! Ga heen!

*   *   *

De blauwbilgorgel Samenvatting
Een gedicht van Cees Buddingh' over een fictief dier. De blauwbilgorgel (1943) is een fictief dier. De blauwbilgorgel werd geboren te Soest. De vader was de Dordtse dichter Cees Buddingh' die in sanatorium Zonnegloren werd verpleegd wegens TBC, en toen een Engels kinderverhaal, getiteld bluebillgurgle te lezen kreeg. Lees het verhaal

Toelichting
De blauwbilgorgelBuddingh', Cees (Dordrecht 7 aug. 1918 - Dordrecht 24 nov. 1985), Nederlands dichter en prozaïst, debuteerde met de bundel Het geïrriteerde lied (1941), maar maakte vooral naam met zijn Gorgelrijmen (1953), verzamelde nonsens-poëzie. Zijn literaire loopbaan liep langs uiteenlopende tijdschriften, zoals het anekdotische Criterium, het experimentele Podium en het nieuw-realistische Barbarber. Zijn poëzie is onder meer beïnvloed door het surrealisme en de jazz.

Hij schreef één misdaadroman: Vrijwel op slag (1953). Een van de voornaamste personages uit dit boek, Rokus Huet, heeft het consequent over 'schaapspel' als hij 'schaakspel' bedoelt en is gemodelleerd naar de bekende schaker en arbiter Constant Orbaan. Meer over Cees Buddingh' en zijn geliefde Dordrecht vindt u op www.cbk.dordt.nl en natuurlijk bij het Buddingh-Genootschap: www.deletterenspreken.nl en www.buddingh-genootschap.nl.

Misschien wel zijn bekendste gedicht, dat hij dikwijls in het openbaar heeft voorgedragen is:

Pluk de dag

Vanochtend, na het ontbijt,
ontdekte ik, door mijn verstrooidheid,
dat het deksel van een middelgroot potje marmite
(het 4 oz net formaat)
precies past op een klein potje heinz sandwich spread

natuurlijk heb ik toen meteen geprobeerd
of het sandwich spread-dekseltje
ook op het marmite-potje paste

En jawel hoor: het paste eveneens

Trefwoorden

Feest / viering

Verhaalsoort

Bron
"Verzamelde gedichten" door Cees Buddingh'. De Bezige Bij, Amsterdam, 1971. Afbeelding: Piet de Winter, www.exto.nl/gallery/objects/id/209776.html.

Herkomst: Nederland
Leeftijd: vanaf 13 jaar