Afschaffing slavernij
Land / gebied: Guadeloupe
Guadeloupe Op 27 mei 1848 werd in dit Franse departement de slavernij definitief afgeschaft.

Guadeloupe is een Frans overzees departement in de Caribische Zee, ten noorden van Dominica en ten zuidoosten van Montserrat. Het bestaat uit een archipel van negen eilanden die tot de Kleine Antillen worden gerekend, aan de noordkant van de Bovenwindse Eilanden.

Guadeloupe werd aanvankelijk bewoond door de Cariben-indianen die het eiland Karukera noemden ('eiland van het mooie water'). Toen Columbus de eilanden in 1493 ontdekte, noemde hij ze naar de Maagd van Guadeloupe in het Spaanse Extramadura. Sinds 1635 is Guadeloupe Frans bezit, met uitzondering van twee korte bezettingen door de Britten gedurende de Zevenjarige Oorlog, en tijdens de Franse Revolutie.

In 1848 werd de slavernij afgeschaft.

Ongeveer 90% van de bevolking stamt af van slaven uit Afrika. Vijf procent is blank, en andere groepen maken samen iets minder dan vijf procent uit; zij bestaan uit onder meer Libanezen, Indiërs en Chinezen.

Een feestdag in Guadeloupe.