maandag 29 april 2024

Heilige Antonius van Padua (Sint Antonius)
Soort: Heiligendag
Christendom Op 13 juni wordt in veel katholieke landen het feest van Sint Antonius (Heilige Antonius van Padua) gevierd. Antonius was een monnik die ongeveer achthonderd jaar geleden in Lissabon werd geboren.

Antonius werd in 1195 in Lissabon geboren en werd in 1212 tot priester gewijd. Het was zijn wens het geloof te verkondigen in Noord-Afrika, maar de moord op vijf jonge Franciscaner monniken in Marokko door de Mohammedanen, maakte een diepe indruk op hem. Hij werd zwaar ziek in Afrika waar hij met veel inzet het predikt-ambt vervulde. Toen werd zijn werkterrein Frankrijk en aansluitend Italiƫ en hij vocht tegen de dwaalleraren. Veel gelovigen vonden door toedoen van Antonius hun weg naar het geloof terug. Vele duizenden mensen kon hij in een keer toespreken en men kon dan een speld horen vallen.

Patroon van Franciscanen, verloren voorwerpen, vrouwen en kinderen, de armen, bakkers, mijnwerkers, het huwelijk, de reizigers en de verliefden. Patroon tegen schipbreuk, de pest en koorts.

Bijgeloof
Tijdens zijn leven verrichtte Antonius veel wonderen. Maar ook nu nog doet hij dat soms. Als katholieke mensen iets kwijt zijn, roepen ze Antonius erbij. Ze vragen dan aan Antonius: "Heilige Antonius, beste vrind, zorg dat ik mijn sleutels (sokken, mobiel, duikbril, kanarie, enzovoort) weer vind." Dankzij zijn hulp vinden ze dan hun verloren spulletjes weer terug.

Ook kan Antonius meisjes die willen trouwen aan een man helpen. Vooral op de Antillen gebeurde dat vroeger nogal eens.

Een feestdag in Portugal.