zaterdag 26 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van de Aardappel
Datum:
jaarlijks op 30 mei

Dag van de Aardappel

Datum: zondag 30 mei 2021
Land / gebied: Peru
Soort: Ecologisch
Peru Op 30 mei 2020 wordt in Peru de 'Nationale Aardappeldag' (Día Nacional de la Papa) gevierd ter ere van de aardappel als belangrijkste voedselbron en zijn culinaire, culturele en economische betekenis voor het land. Volgens DNA-onderzoek stammen alle aardappels af van één plant uit Zuid-Peru.

De aardappel werd ongeveer 8000 jaar geleden voor het eerst gecultiveerd in delen van het hedendaagse Peru en Bolivia. Aardappelen leverden de belangrijkste energiebron voor het Incarijk en waren het hoofdvoedsel van de meeste Mapuche.

De aardappel werd in de 16e eeuw door Spaanse ontdekkingsreizigers in Europa geïntroduceerd. Waarschijnlijk nam Diego de Amalya de eerste plant in 1536 mee uit Peru of Chili. Sindsdien is het een van 's werelds belangrijkste veldgewassen geworden.

De 'Nationale Dag van de Aardappel' is ingesteld door de overheid van Peru en wordt gebruikt om mensen bewust te maken van het belang duurzame landbouw en het verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Een feestdag in Peru.

Zie ook

Actueel

Komende feesten