Dag van de Chinese Taal
Land / gebied: Verenigde Naties
UN Chinese Language DayDe 'Dag van de Chinese Taal' (UN Chinese Language Day / 联合国中文日) wordt jaarlijks op 20 april gehouden. In 2010 door UNESCO ingesteld om cultureel begrip te bevorderen en de dialoog tussen mensen die een verschillende taal spreken te stimuleren. Meertaligheid en culture diversiteit worden op deze dag gevierd.

Het Chinees is één van de officiële talen van de Verenigde Naties (naast Engels, Frans, Spaans, Russisch en Arabisch) en wordt door ongeveer 1,22 miljard mensen gesproken, met name in China en Taiwan, maar ook in andere landen van het Verre Oosten, waaronder Maleisië, Thailand, Indonesië en Singapore. Het is daarmee de meest gesproken taal ter wereld.

De datum - 20 april - komt overeen met het begin van Ku Yu, een van de 24 jie's in de traditionele Chinese kalender. Op deze dag eren Chinezen Cang Jie, een legendarisch figuur waarvan wordt gedacht dat hij de Chinese karakters heeft uitgevonden. Volgens de legende huilden de goden en geesten en regende de hemel gierst, toen Cang Jie de Chinese karakters uitvond (het woord "Ku Yu" betekent eigenlijk "regen van gierst"). Cang Jie wordt beschouwd als een mythisch figuur; hij zou zelfs vier ogen hebben gehad.

De bekendste Chinese woorden / karakters zijn:
  • 你好 (Nǐ hǎo) = hallo