Dag van het Koreaanse Alfabet
Land / gebied: Noord-Korea, Zuid-Korea
Noord-Korea Zuid-Korea 'Hangul' (한글) is de naam van het Koreaanse alfabet en is het officiële letterschrift voor het Koreaans in Noord-Korea, Zuid-Korea en delen van China (Yanbian en Changbai). In Zuid-Korea is er sinds 2006 jaarlijks op 9 oktober een officiële feestdag gewijd aan het Koreaanse schrift (Hangul-dag).

In Noord-Korea viert men de 'Dag van het Koreaanse Alfabet' op 15 januari.

In tegenstelling tot het Chinese schrift, is 'Hangul' fonetisch. Het bestaat uit 10 klinkers en 14 medeklinkers die als lettergrepen in een soort vierkantje worden gegroepeerd. Onder leiding van de Koreaanse koning Sejong de Grote (1397-1450) kwam het halverwege de 15e eeuw tot stand en wordt het gebruikt om Koreaans te schrijven.

Hangul

De moderne alfabetische volgorde van de Koreaanse letters en hun namen verschillen enigszins in Noord-Korea en Zuid-Korea.

Een feestdag in Noord-Korea, Zuid-Korea.