zondag 16 januari 2022

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van de Republiek
Datum:
jaarlijks op 18 december

Dag van de Republiek

Datum: zaterdag 18 december 2021
Land / gebied: Niger
Soort: Nationale feestdag
Niger Op 18 december 1958 werd Niger een presidentiële republiek en kreeg het beperkte autonomie binnen de Communauté (Franse Gemeenschap). Op 3 augustus 1960 werd Niger volledig onafhankelijk. Beide dagen worden met een nationale feestdag gevierd.

Met de aanname van een nieuwe wet in juli 1956 gaf het Franse parlement meer mogelijkheden voor overzeese gebieden om een eigen regering te vormen, die zelf vorm kon geven aan interne zaken zoals onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Na de vestiging van de Vijfde Franse Republiek in oktober 1958 kregen de Franse gebieden in West-Afrika een referendum om al dan niet onderdeel te worden van de Communauté. Dit zou een gelimiteerde vorm van zelfbestuur toestaan en werd gezien als een stap in de richting van onafhankelijkheid.

Op 18 december 1958 riep Niger zichzelf uit tot Republiek binnen de Communauté. Deze dag wordt ook gezien als de Nigerese Onafhankelijkheidsdag en is een nationale feestdag in Niger.

Een feestdag in Niger.

Zie ook

Actueel

Komende feesten