Eid il-Burbara (Sint Barbara)
Land / gebied: Libanon (Christenen)
Soort: Folkloristisch (Heiligendag)
LibanonChristendom Eid il-Burbara (Sint Barbara)Eid il-Burbara (de naamdag van de heilige Barbara) is een feestdag die jaarlijks wordt gevierd op 4 december door christenen in het Midden-Oosten. Het is Libanon's tegenhanger van Halloween.

Eid il-Burbara wordt gevierd in Israël, Jordanië, Libanon, Palestina, Syrië en Turkije (in de provincie Hatay) ter ere van de christelijke heilige en martelaar Sint Barbara.

Barbara van Nicomedië zou in de derde eeuw in Klein-Azië hebben gewoond. Haar rijke heidense vader, Dioscurus, sloot haar op in een toren om haar te vrijwaren van de vele jongemannen die naar haar hand dongen. Volgens de legende was Sint Barbara getuige van een wonder tijdens de vlucht voor haar vader. Ze rende door een vers geplant tarweveld, dat achter haar onmiddellijk weer aangroeide om haar sporen te wissen.

Eid il-Burbara (Sint Barbara)Christenen in het Midden-Oosten planten om die reden met 'Eid il-Burbara' verschillende zaden en granen (tarwe, gerst, linzen, bonen en kikkererwten) in geweekte watten. Met Kerstmis worden de scheuten van de zaden gebruikt om de kerststal te versieren.

Sommige varianten van de Barbara-legende verhalen dat zij werd opgesloten in een kelder om haar te bewegen haar geloof op te geven. In sommige streken wordt dit verbeeld door het gebruik op 4 december forsythia-takken te knippen en in een vaas te plaatsen, die in de daarop volgende weken tot bloei komen.

In Libanon wordt 'Eid il-Burbara' gevierd als het Amerikaanse Halloween. Verklede kinderen gaan langs de huizen en zingen liedjes over de heilige Barbara. In plaats van snoep krijgen ze traditioneel eten met de naam 'Burbara'. Het gerecht is gemaakt van gekookte tarwe, gerst, suiker, rozijnen, anijs en granaatappel.

Een feestdag in Israël, Jordanië, Libanon, Palestina, Syrië, Turkije.