donderdag 29 juli 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.


Hanuman Jayanti

Datum: maandag 26 april 2021
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Hindoeïsme 15 Sukla Chaitra. Op 26 april 2021 wordt door hindoes wereldwijd 'Hanuman Jayanti' gevierd. Viering van de geboortedag van de apengod Hanuman. Hij was de trouwe volgeling en helper van Rama uit de Ramayana.

Hanuman JayantiEen hindoe feestdag ter ere van de geboorte van Hanuman. Na Ram is, onder hindoes, Hanuman (de aapgod) de meest populaire godheid. Zijn populariteit dankt hij aan zijn alom in het epos Ramayana uitvoerig beschreven daden van moed en beleid en aan zijn edele eigenschappen van trouw en kuisheid. Hij wordt als de meest ideale aanhanger en als trouwe, onbaatzuchtige en toegewijde dienaar van Ram beschouwd.

Door de vrome hindoe wordt hij aangeroepen als beschermer tegen en als verdrijver van kwade geesten en demonen. Tijdens diensten wordt uit de Hanuman-chalisa (loflied aan Hanuman) voorgelezen en wordt zijn jhandi (vlag aan een bamboestok) geplant.

Hanuman Jayanti
Een feestdag in India.

Verder lezen

Zie ook

Actueel

Komende feesten