Islamisering van de Maldiven
Land / gebied: Maldiven
Religie: Islam
MaldivenIslam 1 Rabi' al-Akhir. Jaarlijks wordt op de eerste dag van islamitisch maand Rabi' al-Akhir op de Maldiven (of: Malediven) gevierd dat de eilandengroep in de Indische Oceaan ten zuidwesten van India een islamitische (soennitische) staat is.

Vanaf de eerste eeuw voor Christus waren de Maldiven boeddhistisch, maar in 1154 bekeerde de toenmalige koning zich tot de islam en werd het 'Sultanaat van de Maldivische Eilanden' opgericht. Een belangrijk moment in de geschiedenis van de koraaleilanden.

De 12de-eeuwse islamisering kan vooral verklaard worden door het groeiende belang van de Arabische handelaren in de regio. De legende vertelt echter dat lang geleden de eilandbewoners elke maand een maagdelijk meisje moesten offeren aan een duivelse zeegod. Op een dag redde een soennitische reiziger één van de meisjes en verjoeg hij de zeedemon. De toenmalige koning was zo onder de indruk dat hij besloot zich tot de islam te bekeren.

Het soennisme is de staatsgodsdienst van de Maldiven. De bevolking is voor het grootste gedeelte moslim, andere godsdiensten zijn door de overheid verboden, christenen worden vervolgd. Sinds december 2007 staat in de grondwet vermeld dat de islam een voorwaarde is van het burgerschap in de Maldiven.

Een feestdag in Maldiven.