donderdag 24 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Koptisch Driekoningen
Datum:
19 januari 2021
19 januari 2022

Koptisch Driekoningen

Datum: dinsdag 19 januari 2021
Land / gebied: Wereld (Kopten)
Religie: Christendom (Koptisch Orthodoxe Kerk)
Christendom Timket / Theofanie. Twaalf dagen na Koptisch Kertsmis wordt op 19 januari (in schrikkeljaren op 20 januari) door de Koptisch Orthodoxe Kerk (+ Ethiopisch en Eritrees Orthodoxe Kerk) 'Koptisch Epifanie' gevierd.

In Ethiopië wordt deze dag 'Timket' (of 'Timkat' / 'Timqat') genoemd en wordt de doop van Jezus Christus gevierd. Theofanie van de Heer (Openbaring van de Heer als de Messias en de Tweede Persoon van de Triniteit).

Gelovigen gaan op deze dag naar de kerk. In een processie gaat men met kronen en gewaden naar de dienst, waarbij muziek wordt gemaakt met een 'sistrum' (een soort verticale tamboerijn). Met een lange T-vormige gebedsstok wordt het ritme aangegeven. De priester draagt de in kleurrijke doeken gewikkelde 'tabot' - een model van de Ark van het Verbond, aanwezig op elk Ethiopisch altaar - op zijn hoofd en vertegenwoordigt hij de manifestatie van Jezus toen hij naar de Jordaan kwam voor de doop. Water wordt gezegend en gelovigen worden met gezegend water besprenkeld of gaan zelf het water in om zich onder te dompelen, als een hernieuwde geloofsbelofte.

Koptisch Driekoningen
De Koptisch Orthodoxe Kerk volgt de Juliaanse kalender waardoor feesten en vieringen veertien dagen later plaatsvinden dan volgens de westerse (Gregoriaanse) kalender. In schrikkeljaren valt 'Timket' een dag later, op 20 januari.

Een feestdag in Eritrea, Ethiopië.

Verder lezen

Zie ook

Actueel

Komende feesten