Lohri
Land / gebied: India (Punjab) (Hindoes, Sikhs)
Soort: Oogstfeest
Religie: Hindoeïsme
IndiaHindoeïsme Lohri'Lohri' markeert de koudste dag van de winter en wordt met name gevierd door sikhs en hindoes in de deelstaat Punjab in het noordwesten van India. Het is een oogstfeest dat meestal met vuurwerk en feestelijke parades gepaard gaat. Ter ere van de hindoegod Agni worden er vreugdevuren ontstoken, waaromheen gezamenlijk gedanst en gezongen wordt.

'Lohri' vindt plaats op de vooravond van Makar Sankranti (of 'Magha'). Omdat het feest gerelateerd is aan de stand van de zon wordt het jaarlijks op 13 januari gevierd. In Punjab is dat de dag waarna de zonsopgang weer vroeger in de ochtend plaatsvindt. De viering van 'Lohri' betekent elk jaar de overgang naar langere dagen en kan gezien worden als de viering van de winterzonnewende.

Lohri
De oorsprong van Lohri heeft te maken met het verhaal van Dulla Bhatti, een moslim struikrover die in Punjab leefde tijdens het bewind van keizer Akbar. Naast het beroven van de rijken, redde hij hindoemeisjes die onder dwang meegenomen werden om te worden verkocht op de slavenmarkt van het Midden-Oosten. Hij regelde voor hen een huwelijk met hindoejongens en een bruidsschat. Hoewel hij dus een bandiet was, werd hij een held voor alle Punjabi's. In elk lied dat met 'Lohri' gezongen wordt komt zijn naam wel voor om Dulla Bhatti (de Robin Hood van Punjab) te bedanken.

Een feestdag in India.