Memorial Day
Land / gebied: Verenigde Staten
Soort: Nationale feestdag, Herdenking
Verenigde Staten 'Memorial Day' is een Amerikaanse feest- en gedenkdag, gehouden op de laatste maandag in mei, waarop Amerikaanse militairen die tijdens hun dienstperiode de dood vonden, worden herdacht. In 2024 is 'Memorial Day' op maandag 27 mei.

In Nederland vindt in Margraten op zondag 26 mei de herdenking plaats van de Amerikaanse soldaten die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Memorial DayDe gedenkdag begon na de Amerikaanse Burgeroorlog om de doden die voor de Unie stierven tussen 1861 en 1865 te eren. Na de Eerste Wereldoorlog werd de herdenking uitgebreid om allen die voor hun land het leven hebben gelaten in militaire dienst te herdenken. De eerste viering vond plaats in 1868, toen nog 'Decoration Day' geheten omdat de graven van de gevallenen met bloemen gedecoreerd werden.

Traditioneel vindt de nationale herdenking plaats op Arlington National Cemetery nabij Washington DC. Ook is het de gewoonte om de vlag halfstok te hangen vanaf zonsopkomst tot 12 uur in de middag. Veel Amerikanen bezoeken één van de Nationale Begraafplaatsen waar oorlogsdoden liggen. Ook worden de graven vaak van een klein Amerikaans vlaggetje voorzien. Zo plaatsen 1200 soldaten van het 3rd US Infantry vlaggetjes op alle - ruim 260.000 - graven op Arlington en voeren vervolgens een 24-uurspatrouille uit op de begraafplaats.

Memorial Day
Ook in Nederland worden op de oorlogsbegraafplaats in Margraten (Limburg) - meestal op de voorgaande zondag - de Amerikaanse soldaten die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht.

'Memorial Day' wordt ook wel gezien als het onofficiële begin van het zomerseizoen en er worden vaak sportieve evenementen georganiseerd rondom 'Memorial Day', zoals de jaarlijkse Indianapolis 500 autorace.

Een herdenkingsdag in Amerikaans Samoa, Amerikaanse Maagdeneilanden, Guam, Noordelijke Marianen, Puerto Rico, Verenigde Staten (USA).