Boxing Day
Land / gebied: Wereld
'Boxing Day' is de Engelse benaming voor de feestdag na Eerste Kerstdag en valt jaarlijks op 26 december.

'Boxing Day' is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en wordt gevierd in landen die vroeger deel uitmaakten van het Britse Rijk (het huidige Gemenebest van Naties / Brits Gemenebest).

Boxing DayDe term 'Boxing Day' komt van de eeuwenoude traditie om werknemers op de dag na Kerstmis een 'Christmas-box' te geven: een geschenk of een geldbedrag voor bewezen diensten in het afgelopen jaar (een equivalent van het moderne kerstpakket).

Volgens de Anglicaanse Kerk heeft 'Boxing Day' een andere oorsprong. Tijdens de dagen voor kerst konden kerkgangers geld doneren in boxen (dozen). Op de dag na Kerstmis werden de dozen geopend en werd het geld onder de armen verdeeld. Op 'Boxing Day' speelt liefdadigheid nog altijd een rol. Er wordt een doos (box) met voedsel of kleding weggegeven aan de minderbedeelden.

In Engeland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland is 'Boxing Day' vooral een winkeldag, vergelijkbaar met Black Friday (de dag na Thanksgiving Day) in de Verenigde Staten. Ook wordt er in Engeland traditioneel op 'Boxing Day' een volledige competitieronde van de Premier League gespeeld. Ook worden er veel andere sportwedstrijden georganiseerd (o.a. rugby, paardenraces, zeilen, basketbal en ijshockey). Van oudsher is dit ook een dag waarop veel wordt gejaagd door de Britse aristocratie (vossenjacht).

In de liturgische kalender van het christendom is Tweede Kerstdag de naamdag van de Heilige Stefanus. In sommige Europese landen - met name Duitsland, Polen, Nederland en de Scandinavische landen - wordt 26 december gevierd als Tweede Kerstdag.

In Ierland wordt op 26 december St. Stephen's Day gevierd, in Zuid-Afrika Welwillendheidsdag (Day of Goodwill).

Sinds 1871 is 'Boxing Day' in o.a. Engeland, Wales, Nieuw-Zeeland en Canada een nationale feestdag. Wanneer 26 december op zaterdag of zondag valt, wordt de vrije dag naar maandag verschoven (Boxing Day Holiday).

Een feestdag in Anguilla, Antigua en Barbuda, Australië, Bahama's, Barbados, Belize, Bermuda, Botswana, Britse Maagdeneilanden, Canada, Christmaseiland, Cookeilanden, Dominica, Fiji-eilanden, Ghana, Gibraltar, Grenada, Guyana, Hongkong, Jamaica, Kaaimaneilanden, Kenia, Kiribati, Lesotho, Malawi, Montserrat, Nauru, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Niue, Norfolk, Papoea-Nieuw-Guinea, Pitcairneilanden, Rwanda, Samoa, Sierra Leone, St. Helena, St. Kitts en Nevis, St. Vincent en de Grenadines, Swaziland, Tanzania, Tokelau, Tonga, Trinidad en Tobago, Turks- en Caicoseilanden, Tuvalu, Uganda, Vanuatu, Verenigd Koninkrijk (UK), Zimbabwe.